Nutriţionistul răspunde: Care este cea mai bună îngheţată
0Oricât de apetisantă ni s-ar părea, mai ales în zilele toride, ar fi bine să rezistăm tentaţiei de a mânca zilnic îngheţată.
O singură porţie (o cutie mică pentru o persoană), adică aproximativ 100 de grame, are 300-400 de calorii, un sfert din numărul de calorii recomandate unei femei sănătoase într-o zi.
Şi, cum îngheţata nu are un conţinut prea bogat în substanţe nutritive, ci, dimpotrivă, cele mai multe sortimente au în compoziţie o varietate de E-uri, ea nu este recomandată pentru consumul uzual, ci doar ca „răsfăţ" ocazional. Iată ce trebuie să ştii despre desertul delicios şi ce variantă este mai puţin nocivă şi, totuşi, la fel de satisfăcătoare.
Ce ar trebui să conţină şi ce nu
Este normal ca îngheţata, aşa cum este ea pregătită în mod tradiţional, autentic, să conţină lapte, frişcă, unt, arome naturale şi zahăr. Prea puţine dintre variantele din comerţ respectă însă această listă de ingrediente.
Majoritatea apelează la coloranţi (nu întotdeauna naturali) pentru a o face mai aspectuoasă, la potenţiatori de gust, evident, ca să ne facă „dependenţi" de ea, la emulgatori pentru o textură mai cremoasă şi, nu în ultimul rând, la conservanţi.
Aşadar, cea mai bună este, fireşte, îngheţata fără aditivi, preparată, eventual de noi înşine, acasă, cu ingrediente de calitate. În cazul celei ambalate, este esenţial să citeşti lista de ingrediente, fiindcă pe piaţă încă există sortimente cu E-uri extrem de riscante pentru sănătate.
O delicioasă şi, în acelaşi timp, sănătoasă îngheţată de vanilie putem prepara noi înşine acasă, respectând o reţetă autentică. Avem nevoie de 350 g de smântână, de cinci ouă, de 150 g de zahăr şi un baton de vanilie.
Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, se adaugă smântâna, vanilia tăiată mărunt, iar la sfârşit, abuşurile bătute spumă. Se dă la congelator şi se consumă ocazional, cu înghiţituri mici, lăsând-o, mai întâi, să se topească în gură.
Sorbetul, varianta recomandată
În ultima perioadă a căpătat popularitate şi la noi şi, deci, se găseşte şi în super- şi în hypermarketurile din România o variantă mult mai dietetică şi mai sănătoasă cu care să ne răcorim vara: sorbetul de fructe.
Atunci când suntem nevoiţi să alegem dintre sortimentele din comerţ suntem puşi însă în faţa aceleiaşi probleme ca şi în cazul îngheţatei: cele mai multe conţin şi aditivi, ceea ce face sorbetul mai puţin sănătos. Deci este foarte important şi în cazul acestui produs să consultăm eticheta!
Fiindcă nu conţine lapte, smântână şi ou, ci doar fructe, zahăr şi apă, sorbetul poate fi consumat şi de persoanele cu intoleranţă la lactoză.
Pentru a-l prepara acasă, trebuie să omogenizăm într-un blender toate ingredientele şi să punem la congelator rezultatul obţinut.
Dacă-l facem cu fructe proaspete, sorbetul va avea şi proprietăţi nutritive, fiindcă antioxidanţii se păstrează prin congelare. Spre deosebire de îngheţată, sorbetul poate fi consumat zilnic, dar nu şi de către diabetici.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Director al Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti