Nu toate alimentele ultraprocesate sunt rele. Ce ar trebui să știi, potrivit nutriționiștilor

0
Publicat:

Unele studii recente au asociat o dietă bogată în alimente ultraprocesate cu un risc crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, depresie și demență. În timp ce discuțiile se concentrează adesea pe impactul negativ al acestor alimente, pot exista unele excepții care merită explorate, potrivit Yahoo Life.

Nu toate alimentele ultraprocesate sunt rele. FOTO Arhivă
Nu toate alimentele ultraprocesate sunt rele. FOTO Arhivă

Cele mai multe alimente care se găsesc în magazinele alimentare au trecut printr-o formă de procesare. Maxine Yeung, dietetician și antrenor de sănătate și wellness certificat, a cerut, pentru Yahoo Life, opiniile unor specialiști pentru clarificarea diferențelor dintre alimentele procesate și cele ultraprocesate și rolul pe care fiecare îl poate juca într-o dietă sănătoasă.

Alimentele procesate vs. alimente ultraprocesate

Nu există definiții standardizate pentru alimentele „procesate” și cele „ultraprocesate”. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), alimentele procesate sunt orice alimente modificate față de forma lor naturală prin metode precum tocarea, încălzirea, congelarea, pasteurizarea și stoarcerea sucurilor.

Potrivit sistemului de clasificare NOVA, alimentele procesate implică adăugarea de sare, ulei, zahăr sau alte substanțe pentru a conserva și a face alimentele mai apetisante (slănina, conservele de legume, fasole și pește; fructele în sirop; pâinea și brânza proaspăt făcute etc).

În schimb, alimentele ultraprocesate (UPF) sunt ambalate ca opțiuni gata de consum sau de încălzire și conțin, de obicei, mai multe ingrediente fabricate, cum ar fi aditivi (conservanți, stabilizatori, potențiatori de aromă, agenți de încărcare etc.), zaharuri, grăsimi (în special grăsimi saturate) și sare.  În această categorie intră iaurturile aromatizate, sucurile, gustările ambalate, sucurile carbogazoase, carnea procesată, tăițeii instant etc). De aici se naște și întrebarea dacă aceste alimente ultraprocesate sunt bune sau rele pentru sănătate. 

„Nu toate UPF-urile sunt create la fel. Unele UPF-uri sunt dense din punct de vedere nutritiv, ceea ce înseamnă că sunt o sursă de vitamine, minerale și alte componente care promovează sănătatea, cu adaos limitat de zahăr, sodiu și grăsimi saturate", spune pentru Yahoo Life Lauren Harris-Pincus, fondatoarea NutritionStarringYOU.com și autoarea cărții The Everything Easy Pre-Diabetes Cookbook.

Nu este necesară eliminarea tuturor UPF-urilor pentru a menține sănătatea, subliniază, pentru Yahoo Life, Christine Byrne, dietetician și proprietar al Ruby Oak Nutrition - Raleigh.

Dacă eticheta unui produs ultraprocesat menționează o listă lungă de ingrediente cu elemente care duc cu gândul la substanțe chimice, nu înseamnă neapărat că acel aliment este nesănătos. Specialiștii subliniază că multe alimente ultraprocesate conțin nutrienți benefici.

Nu toate alimentele procesate sunt nesănătoase.

Există situații în care însuși actul de procesare a unui aliment îi poate îmbunătăți profilul nutrițional. Cerealele pentru micul dejun sunt îmbogățite cu mai multe vitamine din complexul B, fier, calciu și, uneori, vitamina D. S-a recurs la aceste adaosuri tocmai pentru că înainte de îmbogățire, mulți oameni nu obțineau necesarul unor astfel de substanțe nutritive doar din alimentele integrale, explică Byrne.

Alternativele de lapte pe bază de plante, care intră tot în categoria alimentelor ultraprocesate, aduc și ele beneficii persoanelor sensibile la lactate. La fel și cafeaua decofeinizată, pentru cei care nu tolerează cofeina.

Considerate tot alimente ultraprocesate, preparatele pentru bebeluși sunt o sursă critică de nutriție pentru mulți sugari ale căror sisteme digestive imature nu pot tolera alimentele integrale, explică dieteticianul autorizat Edwina Clark. Altfel spus, sunt alimente ultraprocesate care aduc beneficii importante în consum.

Exemplele date de specialiști pot continuă cu laptele cu ciocolată,  o sursă bogată de calciu și vitamina D, ambele esențiale pentru sănătatea oaselor.

„Diferite studii arată că consumul de lapte cu ciocolată după exerciții fizice poate favoriza dezvoltarea și recuperarea musculară”, spune Clark pentru Yahoo Life.

Există cercetări care arată chiar că UPF-urile au proprietăți de promovare a sănătății.

Potrivit unei meta-analize efectuate pe aproximativ 200.000 de adulți din SUA, cerealele, pâinea neagră și integrală, gustările ambalate, produsele pe bază de fructe, iaurtul și deserturile pe bază de lapte au fost asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2, probabil datorită fibrelor, mineralelor, vitaminelor și substanțelor fitochimice suplimentare din aceste alimente.

Potrivit unui alt studiu, efectele protectoare ale calciului din iaurt și din deserturile pe bază de produse lactate pot compensa efectele nocive ale zahărului adăugat, în special în ceea ce privește riscul de cancer colorectal în rândul femeilor.

Un alt studiu realizat de Centrul de cercetare în domeniul nutriției umane din Grand Forks - Serviciul de cercetare agricolă al USDA demonstrează că o dietă bazată în principal pe UPF-uri poate îndeplini în continuare standardele unei diete sănătoase. Totuși, trebuie remarcat faptul că dieta UPF a depășit limitele de sodiu, a fost deficitară în ceea ce privește vitamina D, vitamina E și colină și nu a avut suficiente cereale integrale.

Trebuie sau nu evitate alimentele ultraprocesate?

Experții spun nu este necesară evitarea tuturor UPF-urilor și că o astfel de abordare ar poate duce la un plus de stres, vinovăție și pofte.

„Cel mai important lucru este să mâncați suficient și să consumați o varietate de alimente care oferă o varietate de nutrienți", spune Byrne.

Alimentele integrale, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele rămân o modalitate excelentă de a satisface nevoile nutritive, însă opțiunile ultraprocesate pot ajuta la diversificarea dietei și la umplerea lacunelor nutriționale.

Ce alimente ultraprocesate ar trebui consumate doar ocazional

Când vine vorba de alimente ultraprocesate precum sucurile, prăjiturile și chipsurile, care sunt mai bogate în zahăr adăugat, sare și grăsimi saturate, Clark recomandă să nu facem din ele un obicei zilnic.

„De obicei, recomand limitarea UPF-urilor care nu furnizează proteine, fibre și nutrienți esențiali la aproximativ 10% sau mai puțin din necesarul total de calorii", adaugă, ca regulă, Harris-Pincus.

Fondatoarea NutritionStarringYOU.com subliniază că este importantă concentrarea pe o abordare echilibrată a nutriției, încorporând o varietate de alimente în dietă, pentru susținerea sănătății și bunăstării generale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite