8 alimente ultraprocesate care sunt bune pentru sănătate

0
Publicat:

Unele alimente ultraprocesate își păstrează beneficiile pentru sănătate, chiar și după ce au trecut printr-un proces îndelungat de la fermă până ajung pe masă.

Multe alimente ultraprocesate au o listă lungă de ingrediente. Foto: shutterstock (Arhivă)
Multe alimente ultraprocesate au o listă lungă de ingrediente. Foto: shutterstock (Arhivă)

În ultimii ani, termenul "ultraprocesat" a aruncat o umbră asupra a numeroase alimente. Când auziți această expresie, s-ar putea să vă gândiți la ea ca fiind sinonimă cu "a se evita cu orice preț". Este adevărat, desigur, că cercetările au arătat că alimentele ultraprocesate - care sunt cunoscute pentru nivelurile ridicate de procesare, inclusiv adaosul de conservanți, zaharuri, arome și culori - sunt asociate cu mai multe rezultate adverse pentru sănătate, scrie eatthis.com.

Cel mai recent, o revizuire din februarie 2024 publicată în The BMJ a examinat 45 de studii care au implicat aproape 10 milioane de persoane. Aceasta a dezvăluit o legătură îngrijorătoare între consumul de cantități excesive de alimente ultraprocesate și 32 de afecțiuni de sănătate. Cercetătorii au identificat dovezi "convingătoare" care leagă consumul de alimente ultraprocesate de mortalitatea legată de bolile cardiovasculare, de diabetul de tip 2 și de anxietate, precum și dovezi "foarte sugestive" care indică o corelație cu mortalitatea din toate cauzele.

Dar ceea ce nu se spune de multe ori în discuție este că unele alimente pot trece prin mai multe etape de procesare și totuși să fie sănătoase. Cu siguranță, un nivel ridicat de procesare reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește impactul general al unui aliment asupra sănătății dumneavoastră.

Cu toate acestea, o serie de alegeri alimentare își păstrează beneficiile pentru sănătate, chiar și după ce au trecut printr-un proces îndelungat de la fermă la masă.

S-ar putea să fiți surprins să aflați că unele alimente etichetate ca fiind "ultraprocesate" sunt de fapt bune pentru dumneavoastră. Iată opt exemple.

Pâinea

Pâinea: este sănătoasă sau nu? Dacă ar fi să dăm crezare listelor de alimente ultraprocesate, ați putea crede că pâinea cumpărată din magazin este un "nu-nu" pentru sănătatea dumneavoastră, deoarece conține adesea materiale de umplutură, conservanți, emulgatori și multe altele. Totuși, atunci când este făcută din cereale integrale, pâinea rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente existente. Cercetările arată că dietele bogate în cereale integrale pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Alegți o pâine făcută în principal din grâu integral sau din alte cereale. 

Supele la conservă

Alimentele conservate au suferit mult timp un stigmat. Sunt prea bogate în sodiu, spun oamenii, iar unele (cum ar fi tocănițele cremoase și biscuiții) sunt pline de grăsimi saturate.

Dar jocul de blamare a supei la conservă este o adevărată rușine. Nu toate conservele sunt la fel de ultraprocesate - și nu toate conservele conțin același nivel de nutriție.

Batoane de granola

Atunci când sunt făcute cu cereale integrale, cum ar fi ovăzul, ca prim ingredient (și cu îndulcitori adăugați la minimum), batoanele de granola au multe de oferit în ceea ce privește sănătatea. Uitați-vă pe eticheta cu informații nutriționale pentru zaharuri adăugate - 7 grame sau mai puțin per baton este o țintă bună - și scanați lista de ingrediente pentru a vedea exact ce primiți.

Mocktails

Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi cocktailurile la conservă, se încadrează direct în categoria celor ultraprocesate. Din fericire, atunci când vă este poftă de o băutură dulce și spumoasă, aveți opțiuni pentru ceva cu mai puțin zahăr - și fără alcool. Deși mocktailurile la conservă pot conține îndulcitori, coloranți sau conservanți adăugați, multe dintre ele reprezintă o alegere mult mai sănătoasă decât vinurile răcoritoare colorate cu neon sau limonadele tari.

Cereale pentru micul dejun

În timp ce unele mărci de cereale pentru micul dejun au indicii clasice de ultra-procesare (cum ar fi cantități nebunești de zahăr și o mulțime de conservanți), altele îți încep dimineața într-o notă sănătoasă. Credeți sau nu, acestea pot fi un loc excelent pentru a obține o porție mare de fibre, proteine și micronutrienți importanți pe care îi aveți zilnic. 

Mâncăruri congelate

Multe dintre mesele congelate își dobândesc în mod justificat reputația de ultraprocesate din cauza conținutului ridicat de sodiu și a altor conservanți. Dar nu toate mesele congelate de pe piață sunt o alegere proastă pentru sănătatea ta. Unele mărci își creează în mod intenționat rețetele cu un minim de conservanți și liste scurte de ingrediente.

Carnea de porc

Desigur, atunci când sunt încărcate cu sare și cu adaos de zaharuri, produsele de carne uscată aromatizate sunt cu siguranță ultra-procesate. Acestea fiind spuse, carnea uscată poate fi o gustare sănătoasă și bogată în proteine. Pentru a alege o carne uscată care este mai puțin procesată, căutați mărci cu doar câteva ingrediente. 

Fulgii de ovăz ambalați

Ovăzul este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe pământ. Pentru a profita de beneficiile lor, totul ține de modul în care îi preparați. Renunțați la fulgii de ovăz ambalați, încărcați cu zahăr și conservanți, și optați pentru unul care furnizează o cantitate amplă de fibre și proteine (și nu exagerează cu zahărul). Aveți nevoie de o trecere în revistă a celor mai bune mărci? Consultați ghidul nostru cu cele mai bune și cele mai proaste fulgi de ovăz ambalați de pe rafturile magazinelor alimentare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite