Nu ar trebui să uscați hainele pe calorifer. La ce boli vă expuneți dacă faceți acest lucru

0
Publicat:

Odată cu venirea iernii și cu vremea care devine tot mai umedă, multe persoane folosesc caloriferul pentru a usca hainele, însă experții spun că aceasta nu este cea mai bună idee.

Hainele puse la uscat pe calorifer duc la apariția mucegaiului
Hainele puse la uscat pe calorifer duc la apariția mucegaiului foto arhiva Adevărul

Această metodă rapidă pare o soluție confortabilă pentru cei care vor să-și usuce hainele fără a fi nevoiți să aștepte câteva zile. Cu toate acestea, un astfel de procedeu poate fi foarte dăunător pentru sănătate.

Conform expertei în calorifere, Nancy Emery, de la Only Radiators, caloriferul este un "loc propice pentru apariția mucegaiului" dacă este folosit pentru uscarea hainelor.

Poate fi o soluție rapidă pentru cei care nu au un uscător de rufe, mai ales când vremea mohorâtă ne împiedică să lăsăm hainele la uscat afară, însă folosirea caloriferelor pentru a usca hainele cauzează o serie de probleme - unele dintre ele fiind foarte periculoase pentru sănătatea noastră”, spune ea.

Problema cu uscarea hainelor pe calorifere este că duce la cantități mari de condens din cauza lipsei de aer creată de acoperirea caloriferelor, ceea ce lasă umezeala să persiste în încăperi – iar atunci încep să apară problemele.

La fel cum condensul se formează pe ferestre, aerul umed provenit de la hainele lăsate la uscat se transformă în picături de apă atunci când întâlnește suprafața rece a unui calorifer, creând condiții ideale pentru dezvoltarea sporilor de mucegai.

Uscarea hainelor în interior va elibera umezeală în aer, iar cantitatea de apă eliberată din hainele umede poate ajunge la litri, așa că odată ce acea apă se evaporă, trebuie să se ducă undeva. Toată apa va călători de-a lungul unui curent de aer până când se lipește de prima suprafață rece pe care o întâlnește, creând mediul perfect pentru creșterea mucegaiului", mai spune Nancy Emery.

Efectele mucegaiului pot avea un impact negativ asupra sănătății în mai multe moduri. Medicii spun că cei care locuiesc în case cu umezeală și mucegai sunt mai predispuși la probleme respiratorii precum astmul, infecțiile respiratorii și alergiile.

Aspergiloza poate produce simptome asemănătoare gripei

Mai mult, spune experta, persoanele expuse la mucegai pot prezenta și simptome asemănătoare gripei, cum ar fi tusea, strănutul, durerea în gât, nasul care curge și ochii iritați.

Îngrijorător este că cei care au simptome asemănătoare gripei este posibil să aibă Aspergiloză indusă de mucegai ascunsă în sistemul lor respirator și să nu știe de asta”, mai avertizează Nancy Emery.

Aspergiloza se produce atunci când sporii de mucegai Aspergillus intră în plămâni, provocând dificultăți suplimentare de respirație. Deși unii oameni pot rămâne neafectați, alții, în special cei cu sistemul imunitar slăbit și cu afecțiuni existente, riscă să sufere de lipsă de aer, șuierat, febră mare și tuse cu sânge și mucus.

Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni condensul și mucegaiul este să mențineți casa bine ventilată pentru a permite aerului umed să scape.

Cea mai bună metodă este deschiderea ferestrelor, însă această opțiune nu este foarte folosită în timpul lunilor mai reci.

În schimb, spun experții, încălzirea puternică timp de 20 de minute dimineața este o metodă eficientă pentru a elimina aerul umed. Totodată, investiția într-un dezumidificator este o opțiune la îndemâna oricui.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite