Mituri despre digestie
0Hernia apare doar atunci când ridicăm greutăţi mari, ciroză pot face doar alcoolicii, mâncărurile picante produc ulcer. Sunt doar câteva despre miturile care circulă pe seama digestiei.
Mit. Trebuie să treacă ani pentru ca guma de mestecat să fie eliminată din stomac
Pentru că guma de mestecat nu se dizolvă în gură tindem să credem că odată ajunsă în stomac rămâne acolo cu anii. Însă nu este deloc adevărat. Sistemul digestiv o supune aceluiaşi tratament, adică o evacuează, aşa cum procedează cu orice altceva. Guma este apoi eliminată prin fecale în doar cîteva zile, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.
Mit: Mâncărurile picante produc ulcer
Oamenii tind să creadă că prea multe condimente în mâncare măresc riscul de a face ulcer. Însă ulcerul este produs fie de infecţia cu o bacterie numită Helicobacter pylori, fie de administrarea în cantitate mare a unor medicamente precum aspirina sau ibuprofenul. Cât priveşte mâncărurile fierbinţi, acestea pot înrăutăţi ulcerul, însă nu-l pot produce.
Mit. Ridicarea greutăţilor determină apariţia herniei
Pot fi o cauză a herniei, dar nu singura. Hernia poate apărea şi în urma constipaţiei sau a tusei îndelungate. Herniile se formează atunci când există o presiune mare pe muşchii slăbiţi din interiorul burţii. Un organ sau un ţesut gras se extinde prin deschiderea formată. Cele mai multe hernii sunt poziţionate în partea superioară a stomacului sau în jurul buricului.
Mit. Doar alcoolicii fac ciroză
Este adevărat că alcoolismul este o cauză frecventă care duce la ciroză, caz în care celulele hepatice sunt înlocuite cu ţesut necrozat. Dar mai sunt şi alte cauze care duc la ciroză precum infecţia cu hepatită B şi C. Pe de altă parte, consumul excesiv de alcool distruge ficatul, fără a ajunge neapărat la ciroză.
Mit. Nucile produc diverticulită
În trecut, medicii recomandau pacienţilor cu inflamaţii ale colonului să evite nucile – seminţele, popcornul şi fructele cu seminţe mici. Exista teama că acestea se vor fixa în pliurile colonului cauzând durere. Noile studii arată încă contrariul – persoanele cu o dietă bogată în fibre au un risc mai mic de a face boala.
Mit. Fasolea produce multe gaze intestinale
Nici pe departe atâtea câte pot produce produsele lactate, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă şi suntem afectaţi de intoleranţa la lactoză.
Mit. Fumatul ameliorează arsurile stomacale
Dimpotrivă. Nicotina poate relaxa muşchiul stomacului care împiedică refluxul gastroesofagian. Mai mult acid înseamnă mai multe arsuri la stomac.
Mit. Vârsta determină constipaţie
Persoanele în vârstă tind să aibă mai multe probleme cu constipaţia, însă simpla îmbătrânire nu poate fi blamată. Vârstnicii iau mai multe medicamente pentru normalizarea tranzitului intestinal. Totodată, ei fac mai puţine exerciţii fizice, au adesea o dietă inadecvată, nu consumă suficiente lichide, adică nu prea fac toate acele lucruri care le-ar uşura condiţia.
Mit. Colonoscopia este traumatizantă
Procedura prin care medicii pot diagnostica ţi trata problemele colonului şi rectului durează, în mod obişnuit, între 30 şi 60 de minute şi se efectuează sub anestezie. Pregătirea pentru o colonoscopie îi poate speria pe unii. Este nevoie de un colon curat pentru a putea face investigaţia, motiv pentru care colonul trebuie evacuat printr-o dietă bogată în lichide şi laxative, cu câteva zile înainte. Vorbiţi cu medicul despre ce opţiuni există.
Mit. Dieta produce sindromul intestinului iritabil
Unele alimente pot determina apariţia semnelor sindromului, dar schimbările alimentare singure nu pot rezolva problema. Uneori, simplu act de a mânca provoacă durere, balonare, diaree sau constipaţie. Stresul şi anxietatea amplifică problema. Un jurnal alimentar şi al simptomelor poate fi de ajutor.