Mesele luate în familie formează obiceiurile alimentare ale copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii care mănâncă acasă de cel puţin trei ori pe săptămână sunt mai puţin predispuşi la îngrăşare decât cei care iau masa în oraş. Românii au început să mănânce tot mai des în oraş. De regulă, fast-food.Inevitabil, copiii deprind, şi ei, asemenea obiceiuri alimentare.  Românii au început să mănânce tot mai des în oraş. De regulă, fast-food. Inevitabil, copiii deprind, şi ei, asemenea obiceiuri alimenta

Sunt departe vremurile în care, cel puţin dimineaţa şi seara, ne adunam cu toţii la masă, într-o atmosferă relaxată şi savuram pe îndelete delicatesele pregătite în casă. Stilul modern de viaţă ne‑a privat de timpul şi de răbdarea de care avem nevoie pentru asemenea ritualuri. „Şi românii au început să sară peste unele mese, cum ar fi micul dejun. Obiceiul de a renunţa la masa de dimineaţă şi de a lua o gustare consistentă la şcoală, de exemplu, favorizează creşterea în greutate a copiilor", atrage atenţia medicul specialist în nutriţie, diabet zaharat şi boli metabolice Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.

Nu este o întâmplare faptul că numărul persoanelor cu probleme de greutate a crescut foarte mult în România în ultimele două decenii, de când am început să urmăm tendinţele alimentare occidentale. O statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează România pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte numărul de copii obezi.

Se creează nişte reflexe sănătoase

Mesele în familie sunt foarte importante pentru echilibrul emoţional al copiilor, pentru că oferă prilejul unei mai bune comunicări cu părinţii. Însă, totodată, ele pot fi una dintre modalităţile prin care se modelează sau se corectează comportamentul alimentar al copiilor. „Obiceiul de a lua masa cu părinţii ajută copiii să asocieze alimentaţia cu un comportament care presupune ordine, echilibru şi timp alocat special alimentaţiei. În absenţa unui program alimentar în familie, se «sabotează» acele mecanisme genetice care dictează luarea meselor după un anumit orar şi într-o anumită ordine", spune medicul Adrian Copcea. În lipsa unui program fix de masă şi având obiceiul de a mânca pe fugă, copiii riscă să devină supraponderali sau obezi, iar odată ajunşi la vârsta maturităţii, se vor confrunta cu bolile asociate excesului ponderal: afecţiuni cardiovasculare, tulburări metabolice şi chiar cancer.

Sunt mai puţin predispuşi la îngrăşare

Investigând cauzele obezităţii infantile, cercetătorii Universităţii din Illinois, SUA, au tras concluzia că acei copii care iau masa în familie de trei sau de mai multe ori pe săptămână au un risc cu 12% mai mic de a deveni supraponderali şi cu 20% mai mic de a dezvolta tulburări alimentare. Iar acestea nu sunt singurele beneficii ale meselor luate în familie. Potrivit aceluiaşi studiu, copiii care mănâncă acasă, cu familia, sunt mai puţin tentaţi de fast-food. La rândul lor, specialiştii de la Universitatea „Montfort" din Marea Britanie au observat că bebeluşii hrăniţi cu preparate din legume şi din fructe făcute în casă mănâncă mai multe vegetale în jurul vârstei de 7 ani.

Cina nu trebuie să fie principala masă

Dacă mâncaţi împreună nu înseamnă că faceţi automat alegeri sănătoase. Pentru a putea educa gusturile alimentare ale copilului, trebuie, înainte de toate, să deprinzi regulile unei diete savuroase şi, în acelaşi timp, sănătoase. În majoritatea familiilor, cina este singura masă la care părinţii şi copiii se întâlnesc. Însă ea nu trebuie să se transforme în cea mai consistentă masă a zilei dacă vreţi să preîntâmpinaţi riscul de obezitate. Ritualul mesei în familie poate fi păstrat seara, dar având grijă să punem pe masă alimente cu puţine calorii şi care se digeră uşor. Dacă programul de la serviciu nu vă permite să păstraţi acest obicei, îl puteţi pune în practică cel puţin în weekend. 

“Obiceiul de a lua masa în familie trebuie încurajat ori de câte ori este posibil.
Dr. Adrian Copcea specialist în nutriţie

Atmosfera în care mâncăm este importantă

Pentru ca mesele în familie să fie plăcute pentru cei mici şi, totodată, să nu creeze neplăceri digestive, este important să asiguri o atmosferă relaxată. „Aceste mese trebuie să aibă loc într-un cadru în care să nu se petreacă alte activităţi. De exemplu, televizorul nu ar trebui să fie în funcţiune", recomandă medicul nutriţionist Adrian Copcea. De asemenea, ar trebui evitate discuţiile în contradictoriu şi muzica zgomotoasă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite