Medicamente pe care să nu le combini niciodată cu cafeaua. Le va atenua sau chiar anula efectul

0
Publicat:

Majoritatea dintre adulți își încep ziua cu o ceașcă de cafea. Cei mai mulți nici nu ne concepem viața fără cafea. Dar există unele afecțiuni ale căror tratamente nu se pot combina cu cafeaua. Aceasta din urmă le diminuează considerabil efectul pastilelor sau chiar îl anulează.

Medicamente pe care să nu le iei cu cafeaua  FOTO Shutterstock
Medicamente pe care să nu le iei cu cafeaua FOTO Shutterstock

Studiile arată că cafeaua poate stimula stomacul, modificând timpul necesar pentru ca alimentele să ajungă prin sistemul digestiv. Cu toate acestea, ceașca de cafea de dimineață poate interacționa, de asemenea, cu medicamentele pe care le luați și poate modifica și viteza cu care acestea sunt absorbite în fluxul sanguin.

Asta înseamnă că dacă beți cafea în același timp în care vă luați medicamentele, aceasta poate afecta modul în care acționează pastilele. În 2020, un grup de cercetători a analizat numeroase medicamente și modul în care acestea au fost afectate de cafea. Aceștia au raportat că cafeaua „afectează în mod semnificativ absorbția, distribuția, metabolismul și excreția multor medicamente”.

Totuși, nu toate medicamentele sunt afectate de consumul de cafea. Specialiștii au identificat zece tipuri de medicamente care nu ar trebui ingerate cu cafeaua, artă Health.

Medicamente pentru afecțiuni tiroidiene

Cei care suferă de hipotiroidism, când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, pot experimenta creșterea în greutate, piele uscată, dureri articulare, căderea părului și perioade menstruale neregulate.

Multor persoane li se prescrie medicamente pentru tiroidă pentru a le ajuta să își echilibreze hormonii. Studiile arată că consumul de cafea în același timp cu administrarea medicamentelor pentru tiroidă poate reduce cantitatea de medicament absorbită de organism, făcând medicamentul mai puțin eficient. Și nu este un efect mic: Rapoartele de caz ale pacienților arată că cafeaua poate reduce chiar și absorbția medicamentelor pentru tiroidă cu mai mult de jumătate.

Medicamente pentru răceală sau alergii

Medicamentele pentru răceală sau alergii sunt folosite de milioane de oameni, iar acestea conțin adesea stimulenți ai sistemului nervos central, cum ar fi pseudoefedrina. Cafeaua este, de asemenea, un stimulent, așa că ingerarea medicamentelor pentru alergii cu cafea poate crește simptomele precum neliniștea și incapacitatea de a dormi.

Unele medicamente pentru alergii, cum ar fi fexofenadina, nu ar trebui să fie luate cu cafea, deoarece pot suprastimula sistemul nervos central, crescând simptomele de neliniște. Este întotdeauna o idee bună să cereți sfatul medicului în ceea ce privește combinația dintre cafea și medicamente pentru răceală sau alergii.

Medicamente pentru diabet

Dacă amestecați cafeaua cu zahăr sau lapte, acest lucru ar putea duce la o creștere bruscă a glicemiei și ar putea avea un impact asupra modului în care funcționează medicamentele pentru diabet. În plus, studiile arată că cofeina poate agrava simptomele persoanelor cu diabet.

Consumul oricărui produs cu cofeină ar putea crește nivelul de insulină și de zahăr din sânge, potrivit unui studiu publicat de Asociația Americană de Diabet. Studiul a fost de mici dimensiuni, așa că este nevoie de mai multe cercetări, dar cercetătorii au avertizat că dacă se bea prea multă cofeină ar putea îngreuna gestionarea glicemiei și, în cele din urmă, ar putea crește riscul de complicații ale diabetului.

Medicamentul pentru Alzheimer

Boala Alzheimer este a șaptea cauză de deces în America și afectează în special persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Medicamentele pentru Alzheimer, precum donepezil, rivastigmina și galantamina, sunt afectate de cofeină. Cofeina din cafea strânge bariera hemato-encefalică și poate diminua cantitatea de medicament care ajunge la creier. Medicamentele pentru Alzheimer acționează prin protejarea neurotransmițătorului acetilcolină, iar consumul unor cantități mari de cafea s-a demonstrat că afectează acest efect protector.

Medicamente pentru astm

Astmul este o boală cronică ce afectează plămânii, făcând ca căile respiratorii să fie inflamate și iritate. Acest lucru duce la dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare și o senzație de apăsare în piept. Multe persoane cu astm iau bronhodilatatoare în timpul unei crize, cum ar fi aminofilina sau teofilina. Bronhodilatatoarele acționează prin relaxarea căilor respiratorii, facilitând respirația, dar acestea vin cu efecte secundare precum dureri de cap, neliniște, dureri de stomac și iritabilitate. Consumul de cafea sau de alte băuturi cu un conținut ridicat de cofeină poate crește riscul apariției acestor efecte secundare. Cafeaua poate reduce, de asemenea, cantitatea de medicament absorbită și utilă pentru organism.

Medicamente pentru osteoporoză

Osteoporoza face ca oasele să fie subțiri și fragile, crescând riscul de fractură osoasă. Este cel mai frecventă la femei, în special la femeile care au trecut deja prin menopauză.

Medicamente precum risedronatul sau ibandronatul previn și tratează osteoporoza, dar nu trebuie luate în același timp cu cafeaua, deoarece face ca medicamentul să fie mai puțin eficient. Este recomandat să luați aceste medicamente înainte de a mânca sau de a bea ceva și să luați pastila doar cu apă. Acest lucru va permite organismului să maximizeze întreaga cantitate de medicament. Atunci când beți cafea cu aceste tipuri de medicamente, eficacitatea lor poate fi redusă cu mai mult de jumătate.

Antidepresivele

Potrivit CDC, unul din 10 adolescenți și adulți americani ia zilnic medicamente antidepresive. Acestea sunt cele mai prescrise medicamente pentru adulții cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, iar utilizarea lor a crescut dramatic în ultimele câteva decenii.

Cafeaua poate afecta modul în care organismul utilizează medicamentele antidepresive. Unele medicamente, cum ar fi fluvoxamina, amitriptilina, escitalopramul și imipramina pot fi metabolizate diferit dacă beți cafea în același timp, în special cantități mari de cafea. Cafeaua poate reduce cantitatea de medicament care este absorbită de organism.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite