Lipsa somnului poate avea ca efect deteriorarea permanentă a celulelor cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul insuficient precum şi problemele de somn pot cauza o pierdere permanentă a celulelor cerebrale, informează un nou studiu al cercetătorilor americani, potrivit BBC.

În cadrul unui studiu realizat pe şoareci, lipsa prelungită a somnului a condus la deteriorarea a cel puţin 25 la sută din celulele cerebrale, ceea ce demonstrează potrivit cercetătorilor americani că insomnia poate avea un impact şi mai puternic asupra creierului decât s-a crezut anterior.

Dacă şi în cazul creierului uman aceste descoperiri se aplică, oamenii de ştiinţă americani menţionează că este inutil să încercam recuperarea nopţilor pierdute, deoarece efectele dăunătoare sunt deja produse, se arată într-un studiu publicat în revista „Journal of Neuroscience”.

Echipa de cercetători a Şcolii de Medicină de la Universitatea din Pennsylvania a încercat să recreeze un program uman de muncă pe timpul nopţii. Astfel, ei au ţinut trezi soarecii timp de trei nopţi la rând, permitându-le doar 4-5 ore de somn în 24 de ore. Rezultatele au arătat că şoarecii au pierdut circa 25% din celulele creierului, în special din trunchiul cerebral.

Cercetătorii spun că aceasta este prima dovadă că lipsa somnului poate duce la o pierdere a celulelor creierului.

„Acest studiu aduce dovezi clare asupra faptului că insomnia sau pierderea somnului poate duce la anumite leziuni ireversibile. Chiar dacă rezultatele au fost obţinute pe şoareci, studiul ne sugerează că trebuie să cercetăm problema mult mai serios şi asupra oamenilor”, a declarat profesorul Sigrid Veasey din cadrul Centrului de Neurobilologie a Universităţii Pennsylvania.

Insomnia şi hiperinsomnia sunt prezente la aproximativ 75% din persoanele cu boli depresive şi sunt asociate cu creşterea de 10 ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi a tulburărilor bipolare, conform Prof. Dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Fondatorul Secţiunii de Somnologie.


Citeşte şi:

Dormi puţin? N-ai de ce să te lauzi!

Bill Clinton, Thomas Edison sau chiar al nostru Mircea Eliade au făcut tot ce au putut pentru a-şi reduce programul de somn în scopul obţinerii a cât mai multe ore de muncă, de studiu, de cercetare. Ei şi mulţi alţii au încercat să ne convingă că cel mai bun mod de a ajunge în top este să renunţăm la somnul de zi cu zi, să-l scurtăm cât mai mult şi, de fapt, să ne educăm să avem cât mai puţină nevoie de el. Însă nu e chiar aşa.

5 idei total greşite despre somn

Dacă ţi-ai spus vreodată: „Weekend-ul ăsta trebuie să-mi recuperez orele de somn pierdute în timpul săptămânii“ sau dacă, la volan, ai obiceiul de a da volumul muzicii mai tare ca să-l alungi pe Moş Ene, atunci cu siguranţă te numeri printre multele victime ale miturilor legate de somn.

Cauzele ciudate ale oboselii şi cum putem lupta împotriva lor

De cele mai multe ori ştii de ce eşti obosit. Poate că n-ai dormit azi-noapte, poate că de zile întregi munceşti încontinuu, fără pauză, şi acum ochii te înţeapă şi nu mai poţi să te concentrezi. Cauzele sunt cunoscute şi la fel şi remediile.  Cel mai simplu sună aşa: „Ţi-e somn? Du-te şi te culcă!“ Dar ce se întâmplă atunci când faci totul bine şi tot eşti obosit?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite