Interzis la mititei când afară sunt 40 de grade Celsius! Dieta indicată pe caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supele-cremă fac minuni pe caniculă
Supele-cremă fac minuni pe caniculă

Medicii avertizează că mâncărurile grase, sărate şi în cantităţi mari ne fac mai mult rău decât bine când afară e căldură mare. Tocăturile, carnea procesată şi berea trebuie să lase locul peştelui, legumelor de toate culorile, fructelor autohtone şi apei cu lămâie.

O hidratare corespunzătoare şi o dietă adecvată ne pot creşte confortul atunci când afară sunt peste 40 de grade Celsius. Medicii ne recomandă să bem cel puţin 2 litri de apă cu lămâie sau sucuri naturale pe zi şi să ocolim mâncărurile grase, în favoarea fructelor şi legumelor.

Dacă sarea nu trebuie eliminată cu torul din dietă nici măcar de cardiaci, excesul de sare trebuie ocolitde toată lumea. „De la sare ne umflăm şi pot apărea pusee hipetensive. Atenţie la sarea ascunsă în chipsuri, sneckesuri şi covrigei şi la mâncarea procesată“, avertizează dr. Ruxandra Constantina, medic de familie.

Potrivit acesteia, căldura cere organismului  mâncare uşoară. „Asta nu înseamnă că nu putem mânca proteină animală. Peştele e foarte bun, brânzeturile în asocoere cu salate, cu ouă fierte moi sau ochiuri în apă. Chiar şi grătar, dar fără carne tocată“.

Indicate sunt salatele de toate culorile. Fiecare culoare indică un alt tip de antioxidant, iar aceştia sunt cunoscuţi pentru faptul că ne apără de radicalii liberi. „Ultravioletele sunt o sursă de radicali liberi care ne îmbătrânesc pielea şi, în timp, ne îmbolnăvesc“.

Fără dulciuri concentrate

Dacă mâncăm gras, sărat şi excesiv arderile generate vor fi mai mari şi ne va fi mai cald. Ne ajută să trecem cu bine de zilele toride o carne slabă, un grătar, o carne la cuptor, cartofi copţi, lactate, mai puţin lapte dulce, mai mult iaurt şi kefir pentru o floră intestinală şi o hidratare mai bune .

Dieta pe timp de vară trebuie să includă cereale integrale, orez, pâine, şi neapărat fructe autohtone. „Fructele ne şi hidratează, ne şi vitaminizează. Îngheţata e recomandată, cea care are cât mai puţine E-uri şi grăsimi. O putem prepara şi acasă din piure de fructe, cacao, migdale, nuci “.

„Supele şi ciorbele de legume sunt o sursă excelentă de hidratare. Şi nu trebuie consumate neapărat fierbinţi, ci la temperatura camerei. Supe-creme de conopidă, de broccoli, cu puţin iaurt în ea supa de roşii cu busuioc, chiar sunt foarte bune“, conchide dr. Constantina.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite