Interzis în pat: 7 activităţi pe care nu ai voie să le faci în dormitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o lege importantă care ar trebui să ne guverneze vieţile: patul este pentru dormit şi pentru sex. Încă nu se ştiu multe despre somn, însă toţi experţii sunt de acord cu regula celor doi de „s“ din dormitor: sex şi somn.

În pat nu ai voie să faci altceva decât să dormi, sau să faci sex. Însă, mulţi dintre noi folosim patul la mult mai multe activităţi care se interpun între un somn odihnitor şi ochii larg deschişi şi roşii de nesomn. „Huffington Post“ a realizat o listă cu activităţi nesănătoase pe care nu ar trebui niciodată să le faci în pat.

1. SMS-urile strică somnul

Dar nu numai ele, ci şi verificatul e-mailurilor, „wall-ul“ Facebook-ului sau serialele de care nu poţi să te laşi. Dispozitivele electronice strălucitoare trimit valuri de lumină albastră care inhibă hormonul care induce somnul: melatonina. Peste 95% din oamenii de la oraş au acest obicei nesănătos. Ca să dormi mai uşor, pune deoparte aceste dispozitive malefice cu cel puţin o oră înainte de culcare.

2. Televizorul, duşmanul somnului odihnitor

Pe lângă producerea de melatonină, televizorul din dormitor nu te relaxează de niciun fel, chiar dacă ai impresia asta. „Există o mare diferenţă între relaxare şi distragere“, este de părere profesorul american de psihiatrie Michael A. Grandner de la Universitatea din Pennsylvania. Televizorul, în special dacă redă un program plin de acţiune, intră în cea de-a doua categorie: este o simplă distragere de la problemele de zi cu zi. 

Adevărata relaxare va veni ca urmare a unei respiraţii controlate, adânci, a unei inimi care bate sănătos (dar nu agitat), a muşchilor relaxaţi şi a gândurilor mai liniştite. Este de ajutor şi o rutină relaxantă înainte de a te băga în pat, cum ar fi cititul (de preferabil în fotoliu, nu în pat).

3. Dacă n-ai somn, nu te zvârcoli şi răsuci, vei înrăutăţi situaţia

Sună nebuneşte, însă pentru a obţine un somn odihnitor, dă-te jos din pat. Să stai întins în pat în întuneric, cu ochii pe ceas calculând cât timp mai ai de dormit dacă vei aţipi chiar în momentul respectiv nu este de ajutor. În loc să faci asta, ieşi din aşternuturi şi plimbă-te puţin, fă o activitate relaxantă, eventual bea un pahar cu lapte cald. Abia apoi întinde-te din nou în pat şi încearcă să dormi.

4. Nu ţi-ajunge munca de la serviciu, trebuie s-o mai aduci şi în pat?

Orice altceva în dormitor în afară de sex şi somn, după cum spuneam, este complet interzis. Dacă lucrezi din pat (lucru care nu e imposibil pentru că 8 din 10 persoane îşi aduc munca acasă) vei „slăbi asocierea mintală dintre dormitor şi somn“, după cum spune un raport al Diviziei pentru Somn din cadrul Universităţii Harvard, SUA.

5. Prietenul tău blănos trebuie să-şi găsească alt loc să doarmă

Azorel poate fi foarte confortabil, dar trimite-l în patul lui. Animalul de casă în pat cu tine este o invitaţie deschisă la un somn tulburat. Pe lângă lătratul şi zvârcolitul lui Azorel, te vei lupta şi cu mătreaţa animalului, care poate declanşa alergii.

6. Căldura nu te lasă să dormi 

Cu toate că nu există ceva mai atrăgător decât un pat cald, un pat prea cald nu te va ajuta să dormi. Temperatura optimă a dormitorului pentru un somn odihnitor este între 15 şi 19 grade Celsius, aşa spun specialiştii.

7. Butonul malefic de întârziere a trezitului: spune nu „snooze“-ului

Este tentant să mai „furi“ câteva minute de somn (uneori mai mult de câteva), după ce alarma ceasului îţi cântă primul tril. Însă, butonul de „snooze“ face mai mult rău decât bine şi asta pentru că îţi întrerupe ciclul REM al somnului, perioadă care devine din ce în ce mai lungă cu cât se apropie dimineaţa. În cadrul acestui ciclu, creierul este foarte activ, aşadar este posibil să-şi primească cele mai mari beneficii dintr-o perioadă REM completă. O idee mai bună este să-ţi fixezi alarma ceasului puţin mai târziu, pentru a scăpa de maleficul buton.


Citeşte şi:

Când trebuie să ne îngrijoreze sforăitul

Sforăitul este o activitate destul de des întâlnită, dar nu este neapărat o cauză de îngrijorare, deşi poate deranja somnul partenerului şi poate conduce chiar la răcirea relaţiilor. Însă nici nu trebuie eliminat atât de uşor, deoarece poate reprezenta un simptom al unor boli destul de grave.

Lipsa somnului poate avea ca efect deteriorarea permanentă a celulelor cerebrale

Somnul insuficient precum şi problemele de somn pot cauza o pierdere permanentă a celulelor cerebrale, informează un nou studiu al cercetătorilor americani, potrivit BBC.

Dormi puţin? N-ai de ce să te lauzi!

Bill Clinton, Thomas Edison sau chiar al nostru Mircea Eliade au făcut tot ce au putut pentru a-şi reduce programul de somn în scopul obţinerii a cât mai multe ore de muncă, de studiu, de cercetare. Ei şi mulţi alţii au încercat să ne convingă că cel mai bun mod de a ajunge în top este să renunţăm la somnul de zi cu zi, să-l scurtăm cât mai mult şi, de fapt, să ne educăm să avem cât mai puţină nevoie de el. Însă nu e chiar aşa.

Cauzele ciudate ale oboselii şi cum putem lupta împotriva lor

De cele mai multe ori ştii de ce eşti obosit. Poate că n-ai dormit azi-noapte, poate că de zile întregi munceşti încontinuu, fără pauză, şi acum ochii te înţeapă şi nu mai poţi să te concentrezi. Cauzele sunt cunoscute şi la fel şi remediile.  Cel mai simplu sună aşa: „Ţi-e somn? Du-te şi te culcă!“ Dar ce se întâmplă atunci când faci totul bine şi tot eşti obosit?

Ce face organismul tău când dormi? Incredibilele etape ale somnului

Somnul nu este o pierdere de vreme, cum am putea fi înclinaţi să credem din cauza ritmului infernal al vieţii. Când dormim se activează procese complicate în organismul nostru cu ajutorul cărora ne simţim refăcuţi şi sănătoşi a doua zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite