Ingredientele care se pun în salată ca să nu te balonezi. Trucuri pentru a evita disconfortul digestiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salatele sunt grozave pentru sănătatea noastră. Sunt hrănitoare, pline de fibre, micronutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Cu toate acestea, unele persoane pot încerca un anumit disconfort după ce au mâncat salată, inclusiv să se simtă balonate.

Salata, unul dintre cel mai sănătoase preparate FOTO Shutterstock
Salata, unul dintre cel mai sănătoase preparate FOTO Shutterstock

Salatele sunt în mod natural sărace în calorii. Acest lucru se datorează faptului că ele conțin în cea mai mare parte legume, care au un conținut ridicat de apă.

De asemenea, este foarte important să alegi un dressing simplu, de preferat făcut în casă, cu oțet balsamic/lămâie, ulei de măsline și miere, scrie csid.ro. Excesul de zahăr este un alt motiv pentru care puteți experimenta dureri de stomac. Deși nucile sunt foarte sănătoase, ele conțin multe grăsimi, fiind recomandat ca acestea să fie înlocuite cu papaya proaspăt. Acest fruct conține enzime digestive, tocmai bune pentru stomac. Sarea, piperul și uleiul trebuie adăugate cu moderație, pentru că sunt ingrediente care nu fac bine sistemului digestiv.

Nu uitați de macronutrienți!

Ca să nu-ți fie foame după ce ai mâncat o salată, este necesar să incluzi ingrediente cât mai variate, incluzând cei 3 macronutrienți:

  1. o sursă sănătoasă de carbohidrați (dovleac, cartofi dulci, păstârnac,orez brun, quinoa, orz sau paste maro)
  2. o sursă de grăsimi sănătoase (avocado, ulei de măsline, semințe prăjite sau nuci)
  3. o sursă de proteine ​​slabe (ouă, pește, pui, tofu, linte sau leguminoase).

Mulți oameni se confruntă cu balonare atunci când mănâncă multă salată. Acest lucru se întâmplă, de obicei, dacă cineva trece rapid de la o dietă mai puțin sănătoasă, cu conținut scăzut de fibre, la o dietă mai sănătoasă, bogată în fibre.

Moderație în toate!

Pentru a evita astfel de probleme, este recomandat să fiți atenți la felul în care pregătiți ingredientele, în special leguminoasele. Asigurați-vă că sunt clătite bine și includeți doar un sfert de cană din ele (înmuiate) pentru început, dacă sunt ceva nou în dieta dvs. 

Mâncați salata cu atenție. Un intestin nerelaxat, încordat sau un intestin care a fost recent iritat însemna că nu este la fel de eficient în absorbția gazelor. Acest lucru poate declanșa balonare. Gătiți unele dintre legumele din salată, pentru că astfel leajută să se descompună și să le facă mai ușor de digerat. Dacă aveți dureri abdominale, inclusiv diaree cronică sau constipație, iar stomacul este balonat după ce ați mâncat salată, poate fi un semn că suferiți de sindromul colonului iritabil (IBS). În această situație se impune să cereți ajutorul unui medic.

Pentru a face din salată o masă completă, adăugați o sursă sănătoasă de carbohidrați, grăsimi și proteine: rucola sau spanac, roșii, pere, mango, piersici, morcov, ardei sau broccoli, mentă, pătrunjel, busuioc sau coriandru, caju sau nuci de Macadamia. Nu în ultimul rând, cantitatea pe care o consumați trebuie avută în vedere. O porție nu ar trebuie să fie mai mare de 180 grame, din care 75 grame să fie salata verde.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite