Iaurtul, mai bogat în nutrienţi decât laptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaurtul - un aliment ce merită a fi consumat zilnic   FOTO Arhivă
Iaurtul - un aliment ce merită a fi consumat zilnic   FOTO Arhivă

Nutriţioniştii plasează iaurtul pe locul 2 în topul alimentelor sănătoase, imediat după legume şi fructe. Principalul atu al iaurtului – cu puţine calorii asigură o densitate mare de nutrienţi valoroşi: proteine complete, glucide, lipide, calciu, zinc, magneziu, fosfor, vitamine din grupul B, bacterii „bune” pentru digestie. Prof. dr. Nicolae Hâncu, reputat nutriţionist, ne oferă argumente avizate în favoarea consumului de iaurt.

În ciuda beneficiilor recunoscute ale iaurtului, România se află pe ultimele locuri, în rândul ţărilor din Europa, în ceea ce priveşte consumul acestui aliment, cu o medie de un pahar de iaurt la două săptămâni. Extrem de puţin, spun nutriţioniştii, care ne îndeamnă să includem iaurtul pe lista alimentelor favorite.

„Lactatele fermentate, aşa cum este iaurtul, trebuie consumate zilnic, ca obicei alimentar sănătos şi benefic pentru organism, fiind şi foarte accesibile. Este foarte simplu să le introducem în alimentaţia zilnică, pentru toţi membrii familiei. Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de iaurt, pentru că acesta asigură o bună parte din necesarul de proteine, calciu, minerale şi vitamine, de care avem nevoie la orice vârstă. Datorită fermentării şi reţetei, iaurtul este mai bogat în nutrienţi decât laptele. În România aportul de calciu este insuficient, conform sintezelor publicate de Ministerul Sănătăţii. Faţă de un necesar de 800 mg/zi, bărbaţii consumă cam 743 mg, în timp ce femeile consumă doar 635 mg. Un iaurt pe zi practic ar compensa o parte din deficitul de calciu. Reţineţi că lactatele sunt principalele surse alimentare naturale de calciu, cel mai bine utilizate de organism”, afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române. Reputatul profesor este de părere că iaurtul este un aliment esenţial pentru nutriţia zilnică, contribuind major la realizarea echilibrului alimentar.

Iaurtul alungă riscul de diabet

Un articol publicat în revista Diabetologia în 2014, referitor la Studiul EPIC-Norfolk, a arătat că persoanele care consumă regulat produse lactate fermentate cu conţinut redus de grăsimi, precum iaurtul, au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, în timp ce la persoanele care consumă 4,5 pahare de iaurt pe săptămână riscul este cu 28% mai mic.

Prof. dr. Nicolae Hâncu a mai precizat şi că un consum regulat de iaurt, în cadrul unui regim restricţionat caloric, determină o scădere mai mare în greutate şi în depozitul adipos visceral decât în cazul aceleiaşi raţii calorice, însă fără consum de iaurt.

Explicaţiile pentru aceasta au fost date de mai mulţi autori în câteva articole publicate în 2014 în Jurnalul American de Nutriţie Clinică şi au vizat: impactul creşterii aportului de calciu asupra echilibrului energetic (aportul scăzut de calciu fiind un factor de risc pentru obezitate). O altă explicaţie ar putea să fie aceea că proteinele din lactate inhibă pofta de mâncare şi stimulează mecanismele reglatoare care anunţă saţietatea.

Iaurtul poate fi consumat la orice masă

Nutriţioniştii sunt de părere că iaurtul este genul de aliment care poate fi consumat la orice masă: asociat cu cereale, la micul dejun, la gustarea dintre mese, sau seara, în completarea unei cine uşoare. Iaurturile special create pentru copii au, susţin specialiştii, un profil nutriţional echilibrat şi nutrienţi valoroşi pentru creştere, datorită conţinutului superior de calciu şi vitamina D.

Prof. dr. Nicolae Hâncu, autorul „Abecedarului de Nutriţie” şi „Abecedarului de Obezitate”, dedicate promovării cunoştinţelor şi practicilor de alimentaţie sănătoasă în rândul românilor, ne îndeamnă ca, după perioada exceselor de sărbători, „la micul dejun, gustare sau cină să savurăm un iaurt, clasic sau probiotic, uşor şi înviorător, care ne va ajuta digestia”. Specialistul mai recomandă o zi pe săptămână în care iaurtul, salatele de crudităţi şi fructele de sezon să fie baza alimentaţiei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite