Cum poţi slăbi cu iaurt, un aliment echilibrat, care este permis în orice dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii recomandă introducerea iaurtului în dieta tuturor celor care doresc să îşi ţină sub control greutatea corporală. Datorită conţinutului variabil de grăsimi, de la 0,1% la 3%, iaurtul se potriveşte oricărei diete: hipocalorică, hipolipidică, hipoglucidică. Ca să nu mai vorbim că se pretează în orice moment al zilei: de la mic dejun până la cină, consumat ca atare sau în combinaţii gustoase.

Iaurtul este un produs lactat tradiţional, obţinut prin fermentarea laptelui cu bacterii specifice. Iaurtul este considerat de către nutriţionişti unul dintre cele mai sănătoase alimente, datorită conţinutului echilibrat de nutrienţi şi în acelaşi timp cu un aport caloric redus.

Conţinutul de grăsimi al iaurturilor poate fi ajustat de la 0,1%, în cazul iaurtului dietetic, la circa 3%, în cazul iaurturilor clasice. Din acest motiv, iaurtul poate fi integrat în cele mai variate diete: hipocalorice, hipolipidice, hipoglucidice, şi poate fi consumat ca atare sau în diverse combinaţii, în orice moment al zilei.

Beneficiile iaurtului pentru sănătate sunt numeroase. Consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unui aport corespunzător de calciu, necesar pentru creşterea, mineralizarea şi menţinerea sănătăţii oaselor, de-a lungul vieţii. În plus, iaurtul este un aliment funcţional care poate conţine şi bacterii probiotice. Iaurtul are aceleaşi proprietăţi nutritive ca laptele, cărora li se adaugă beneficiul unor microorganisme care contribuie la echilibrul florei intestinale, cea care protejează organismul împotriva agresiunii germenilor patogeni ingeraţi odată cu hrana sau apa.

„Iaurtul este un aliment foarte bogat în nutrienţi, inclusiv în proteine, vitamine ca B2, B6, B12, calciu, potasiu, zinc şi magneziu, având o aciditate care creşte biodisponibilitatea anumitor nutrienţi, precum calciul. Există studii potrivit cărora calciul şi alţi nutrienţi care se găsesc din abundenţă în iaurt – proteinele şi acizii graşi cu lanţ scurt, facilitează pierderea în greutate şi topirea depozitelor adipoase. Iaurtul este un aliment săţios care, ca parte a unei diete sănătoase, poate să îi ajute pe toţi cei care vor să aibă o greutate optimă să îşi atingă obiectivul. Este important să mai remarcăm şi că, în ultimii ani, cercetările din domeniul nutriţiei sănătoase au semnalat rolul pe care alterarea florei microbiene din colon îl are în producerea obezităţii. Iaurtul, chiar şi cel care nu este hipocaloric, este considerat un aliment funcţional ce conţine probiotice şi care, prin capacitatea sa de a echilibra flora microbiană din colon, are şi o acţiune antiobezogenă“, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, specialist în nutriţie, membru de onoare al Academiei Române.

Studii care dovedesc avantajele iaurtului în curele de slăbire

Unul dintre cele mai elocvente studii a fost efectuat pe baza datelor culese în 17 ani de observaţii (1991-2008), de la membrii Framingham Heart Study Offspring Cohort (un proiect al Institutului National pentru Inimă, Plămâni şi Sânge şi al Universităţii din Boston, S.U.A). A fost analizată asocierea dintre obiceiul de a consuma iaurt şi evoluţia greutăţii corporale. Rezultatele au arătat că persoanele care au mâncat trei sau mai multe porţii de iaurt pe săptămână, timp de un an, au un risc cu 50% mai mic de a se îngrăşa şi o circumferinţă abdominală cu 20% mai redusă decât persoanele care au consumat mai puţin de o porţie de iaurt pe săptămână.

Obiceiul sănătos de a consuma iaurt trebuie format încă din copilărie, sunt de părere nutriţioniştii, şi două studii recente întăresc această afirmaţie. Studiul HELENA, efectuat pe mai mult de 3000 de adolescenţi cu vârsta între 12,5-17,5 ani, din opt ţări europene, a relevat că şi în acest interval de vârstă consumul de lapte şi de iaurt are efecte benefice: o calitate mai bună a dietei, scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, reducerea excesului de grăsime abdominală, o dimensiune mai mică a circumferinţei taliei şi reducerea valorii markerilor de inflamaţie.

În acelaşi timp, obiceiul de a consuma frecvent iaurt conduce la un aport de calciu mai mare, controlul mai eficient al apetitului şi influenţa bacteriilor probiotice din iaurt asupra echilibrului florei intestinale, despre care se ştie că este diferită la copiii care suferă de obezitate, în comparaţie cu cei normoponderali.

62% dintre fete şi 59% dintre băieţi au cunoştinţe teoretice despre nutriţie, potrivit studiului HELENA, chiar dacă nu le pun întotdeauna în aplicare, iar asta reiese din IMC-ul lor. Adolescenţii consumă doar 1/2 din cantitatea recomandată de fructe şi legume şi mai puţin de 2/3 din cea de lactate, dar depăşesc recomandarea de aport la carne, grăsimi şi dulciuri şi au carenţe de folat, vitamina D şi vitamina E. Un număr mare de adolescenţi petrec aproximativ 9 ore pe zi în activităţi sedentare.

Asocierea consumului de lactate cu o greutate optimă a copiilor a fost raportată şi în studiul NHANES (2005-2008, copii între 8 şi 18 ani din SUA). Conform datelor acestuia, consumul de iaurt se asociază cu scăderea aportului de calorii, grăsimi totale şi saturate şi creşterea aportului de proteine, calciu, potasiu, vitamina D, acompaniate de reducerea semnificativă a indicelui de masa corporală, a circumferinţei taliei şi a mărimii pliului subscapular. Din păcate, doar 8,5% dintre copii consumau iaurt în mod regulat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite