Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi. Cum explică producătorii prețul de lux: „A fost o boală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza producției, la jumătate față de anii cu recolte bogate, cartofii noi au ajuns la tarabe la preț de lux. Un kilogram se vinde cu 6 lei, cu un sfert mai mult decât plăteau românii anul trecut.

Cartofii noi de la Lungulețu, la mare preț FOTO Ștefania Rădoi
Cartofii noi de la Lungulețu, la mare preț FOTO Ștefania Rădoi

Considerați mâncarea săracului, puțini își mai permit astăzi să cumpere cartofi. Producătorii se scuză și spun că prețul se reflectă în recolta mică. Marfa este scumpă pentru că producția este mică anul acesta, spun cultivatorii din Lungulețu - Dâmbovița, regiune cunoscută pentru producția de cartofi timpurii, anunță stirileprotv.ro.

Unul dintre producători a precizat că a recoltat jumătate față de anul trecut, în jur de 20 de tone pe hectar.

Cartoful timpuriu are o scădere drastică de producție per hectar, tocmai datorită condițiilor climatice, a unei primăveri destul de reci, care a determinat la un moment dat o fluctuație puternică, inclusiv o înghețare de sol. Alte soiuri de cartof timpuriu nu au rezistat putregaiului umed,” a explicat pentru sursa citată Cleonic Sucaciu, președinte Federația „Cartoful”.

An prost pentru una dintre cele mai consumate legume din România

În urmă cu o săptămână a început recoltarea cartofilor în comuna Lungulețu din Dâmbovița, cunoscut bazin legumicol. Este forfotă atât în oborul din localitate, cât și pe câmpuri, unde producătorii culeg roadele.

Agricultorii spun că au avut parte de o recoltă relativ bună, dar mai slabă decât anul trecut. Din cauza frigului instalat în primăvară, recoltatul a fost întârziat cu zile bune, iar producția a scăzut cu 20-30%.

Prețul cartofilor pleacă, de la producătorii din Lungulețu, de la 1,7-1,9 lei/kilogram, iar la tarabele din piețe sau supermarketuri ajunge chiar să se tripleze.

Frigul i-a afectat mai ales pe producătorii care au mizat pe soiul de cartofi Arizona.

„A fost o boală la Arizona, din cauza temperaturilor foarte reci, soi care se însămânțează în peste 60% din culturile de la noi. Pentru că producția este mai mică acum, prețul este mai sus. Anul trecut a fost un leu, iar acum este 1,8 lei. E foarte bună cererea, pentru că în tară a plouat foarte mult și nu au putut recolta în alte regiuni”, arată Ștefania Rădoi, producător din Lungulețu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite