Este dăunător pentru copii consumul de cafea? Cum îi afectează cofeina, conform specialiștilor
0Mulți părinți nu-și pot imagina cum ar fi să treacă ziua fără o ceașcă sau mai multe de cafea, așa că nu este surprinzător că cei mici ar putea fi curioși să încerce și ei această băutură. În timp ce mulți copii vor fi dezgustați de gustul amar, unii ar putea fi atrași de băuturile pe bază de cafea dar cu mult zahăr, cum ar fi Frappuccino.

Având în vedere atenționările cu privire la conținutul de cofeină din băuturile energizante, cât de îngrijorați ar trebui să fie părinții dacă copilul lor începe să ceară o ceașcă de cafea?
Ce spun specialiștii
Potrivit unui studiu din 2014 publicat în revista Pediatrics, în jur de 73% dintre copii consumă o formă de cofeină în orice zi. În timp ce sucurile sunt responsabile pentru mare parte din acest consum, s-a constatat că aproximativ 24% dintre copii beau cafea. Asta înseamnă că este în regulă? „Răspunsul la această întrebare este complicat", a afirmat pentru Yahoo! Life Kristen Cook, pediatru la Ascension Medical Group.
„Cea mai mare îngrijorare cu privire la consumul de cafea în rândul populației pediatrice este legată de nivelul de cofeină, componenta din cafea care duce la efectele dorite", explică Cook. Întrucât cofeina este un stimulent, consumul de cafea „poate crește temporar nivelul de energie și ne poate ajuta să ne simțim mai vigilenți", spune ea. Atât copiii, cât și adulții tânjesc după acest impuls.
Ce trebuie să aveți în vedere
Dar chiar și la adulți, cofeina poate fi dăunătoare. Conform Clinicii Mayo, cei care sunt sensibili la cofeină și care nu consumă cofeină în mod frecvent se pot confrunta cu efecte secundare nedorite după ce beau chiar și cantități mici de cafea. Cafeaua îi poate face pe unii oameni să devină nervoși și poate provoca insomnie. Consumul excesiv de cofeină la adulți poate duce la tahicardie, neliniște, dificultăți în a adormi, iritabilitate, anxietate, amețeli și arsuri la stomac, a explicat Cook. Copiii care consumă cofeină pot experimenta, de asemenea, toate aceste efecte secundare.
Dependența este un alt risc al consumului de cafea și de alte forme de cofeină, a mai adăugat Cook. Ea explică faptul că cofeina stimulează creierul să elibereze dopamină, ceea ce încurajează consumul continuu.
Dependența „atrage după sine efecte negative asupra funcțiilor fizice, sociale și emoționale", spune ea. În timp, copiii ar putea avea nevoie de „din ce în ce mai multă cofeină pentru a reuși să fie mai vigilenți" sau pentru a evita simptomele de sevraj, spune ea. Odată ce un copil este dependent de cofeină, acesta poate experimenta dureri de cap, dificultăți de concentrare, poate deveni irascibil sau se poate plânge de simptome asemănătoare gripei, în cazul în care încearcă să renunțe la cofeină.
În doze mari, efectele cofeinei pot fi și mai grave. „Consumul excesiv de cofeină poate duce la tahicardie și la creșterea tensiunii arteriale, poate acutiza refluxul acid și poate duce la anxietate și la perturbări ale obiceiurilor de somn" la copii, a declarat Tekeema Dixon, pediatru la Kaiser Permanente.
Consumul excesiv de cofeină în rândul copiilor poate duce, de asemenea, la vizite la camera de urgență, a mai adăugat ea.
Cook menționează că, întrucât, în general, „greutatea corporală a unui copil este mai mică decât cea a unui adult", aceștia pot fi mai sensibili la efectele cofeinei.
Ce alte riscuri prezintă consumul de cafea
Pe lângă efectele secundare cauzate de cofeina din cafea, multe băuturi pe bază de cafea sunt pline de zahăr și calorii. Cook atrage atenția că acest lucru „poate contribui la apariția obezității, a diabetului, a cariilor dentare și, potențial, a bolilor de inimă".
Ce înseamnă acest lucru pentru copii
Cook spune că „în timp ce dovezile științifice despre cofeina la adulți sunt destul de clare, nimeni nu știe care este nivelul sigur de consum de cofeină pentru copii". Deși nu există recomandări oficiale, se recomandă ca minorii să nu consume cofeină, inclusiv cafea, până la vârsta de 12 ani.
În cazul copiilor de 12 ani și mai mari, Dixon spune că aceștia nu ar trebui „să depășească 100 de miligrame de cofeină pe zi, echivalentul a două cutii mici de suc".
Fiind mamă a doi copii, Cook recunoaște că cofeina este „răspândită în societatea noastră" și este prezentă în multe alimente pe care copiii le consumă în mod regulat, inclusiv ciocolata, unele cereale, laptele cu ciocolată și batoanele proteice.
„Cred că ar fi destul de dificil să găsești un copil care nu a consumat niciodată cofeină, motiv pentru care este important să fii realist în ceea ce privește consumul de cofeină", spune ea. Cook subliniază, totodată, că „și cafeaua decofeinizată conține cofeină", deși în cantități mai mici.
În opinia lui Cook, „o regulă de bază este că, cu cât copilul este mai mic și mai mic, cu atât ar trebui să consume mai puțină cofeină", din cafea sau din orice altă sursă. Dar asta nu înseamnă că cei mari pot bea oricât de multă cafea doresc.
De exemplu, Cook spune că „nu și-ar sfătui niciodată" pacienții ajunși la liceu să bea cafea, chiar dacă trebuie să stea până târziu pentru a-și face temele.
„Poate face mai mult rău decât bine", spune ea.
De luat aminte
După cum menționează Cook, în mod realist, este aproape imposibil pentru copii să evite în totalitate cofeina. Din acest motiv, echilibrul este important. De exemplu, dacă un copil bea puțină cafea, Cook recomandă ca acesta să evite toate celelalte forme de cofeină pentru restul zilei.
„Nu vrem ca copiii noștri să se bazeze pe proprietățile stimulante pe care le oferă cofeina", spune Cook. Asta înseamnă că este important să urmărim cât de multă cofeină consumă copiii și să intervenim atunci când este necesar.