Efectul verzei murate asupra sănătăţii. Cât de bune sunt alimentele fermentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă bogată în alimente fermentate de tipul iaurtului, chefirului sau a verzei murate creşte numărul bacteriilor bune din sistemul digestiv. Aceste bacterii bune influenţează sistemul imunitar şi cresc sănătate întregului organism sunt de părere nutriţioniştii.

„Alimentele fermentate populează sistemul digestive cu organism sănătoase“, a explicat dr. Robert Hutkins, profesor la Universitatea din Nebraska-Lincoln, expert în nutriţie, citat de webmd.com.

Circa 100 de trilioane de microorganisme se găsesc în intestin, iar rolul lor este deosebit de important pentru sănătate, deşi nu este deocamdată pe deplin clar felul în care aceste bacterii bune acţionează. Se ştie însă că atunci când bacteriile bune le depăşesc în număr pe cele rele, funcţionarea metabolismului este mai bună, sistemul imunitar este mai eficient, toate acestea ducând către prevenirea unor boli grave precum diabetul, obezitatea şi cancerul colorectal.

În timpul fermentaţiei bacteriile vii descompun componentele alimentelelor făcând aceste alimente mai uşor de digerat, iar nutrienţii ajung mai uşor în organism.

Fermentaţia creşte totodată valoarea nutritivă a anumitor alimente, în unele cazuri aducând un aport de vitamine din grupul B pe care alimentele nu le aveau înainte.

Analiza studiilor privind alimentele fermentate desfăşurată de Hutkins şi colegii săi a dus la alcătuirea unei liste de posibile beneficii pe care consumul de alimente fermentate îl aduce. Astfel, iaurtul ne-ar ajuta să evităm bolile de inimă şi diabetul de tip 2, iar kimchi poate reduce riscurile declanşării diabetului şi a obezităţii. Totodată, laptele fermentat ar reduce simtomele de colon iritabil.

Alte alimente fermentate au prevenit apariţia diareei, în special la persoanele care luau şi antibiotice, aceasta datorita faptului că bacteriile sănătoase conţinute de alimentele fermentate ajută la restabilirea echilibrului bacteriilor intestinale.

„Aceste studii indică o puternică asociere între consumul de alimente fermentate şi scăderea riscului pentru declanşarea bolilor cronice, însă studiile de specialitate nu arată că este vorba despre o relaţie cauză-efect” a punctat dr. Hutkins.

O parte a specialiştilor spun că o porţie mică de alimente fermentate în fiecare zi asigură un număr suficient de bacteria sănătoase în intestine, în timp ce alţii consider că este nevoie de 3 astfel de porţii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite