E bine să bem apă în timpul mesei? Sfatul medicilor specialişti
0
Medicii gastroenterologi şi nu doar ei afirmă că oamenii sănătoşi nu au de ce să se abţină de la a bea câtă apă au nevoie în timpul mesei.
Suntem în mare parte apă. 60% din greutatea corporală a unui bărbat este alcătuită din apă, în timp ce proporţia la o femeie este de 55%, întrucât ea are un procent mai mare de grăsime corporală, potrivit British Nutrition Foundation.
Apa îndeplineşte o grămadă de funcţii în organism: reglează temperatura corpului, transportă nutrienţii şi compuşii prin sânge, înlătură deşeurile care se elimină apoi prin urină.
Medicii nutriţionişti recomandă să bem circa doi litri de apă pe zi, adică între şase şi opt pahare. Are importanţă când? Atunci când ne este sete, sau chiar înainte pentru că setea este un semn dat de organism că este deshidratat.
Mulţi beau primul pahar imediat ce s-au trezit
Studiile arată că şi dacă suntem deshidrataţi într-o proporţie de 1% încep să apară probleme. Primul care suferă este creierul şi ne dă de ştire prin intermediul durerilor de cap.
Potrivit „Abecedarului de nutriţie“ coordonat de prof. dr. Nicolae Hîncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, mulţi beau primul pahar cu apă imediat după ce s-au trezit, efectul fiind unul asemănător ceaiului sau cafelei.
Dar în timpul mesei? Cât de bine este să bem apă în timpul mesei? „Cel mai frecvent se recomandă ca apa să fie băută după masă sau între mese. Important este ca apa nu fie băută după consumul de fructe sau salate pentru că pot apărea intoleranţe digestive, balonare, disconfort abdominal şi diaree.“, potrivit sursei mai sus citate.
Sunt şi unele voci, mai puţin avizate, care afirmă că băutul apei în timpul mesei ar dilua sucurile gastrice şi acestea nu ar mai putea digera cum trebuie mâncarea.
Interdicţia de a bea apă în timpul mesei pe motiv că în acest fel diluezi sucurile gastrice sau mai ştiu eu ce altceva se întâmplă este o tâmpenie pură şi simplă,este tranşant dr. Carol Stanciu, gastroenterolog, profesor universitar şi fondatorul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.
Acesta adaugă că, din punctul de vedere al gastroenterologului practician, un om sănătos poate şi trebuie să bea apă ori de câte ori simte nevoia, inclusiv în timpul mesei.
Bem apă în timpul mesei? Digestia nu e influenţată
„Faptul că bei apă în timpul mesei nu influenţează în niciun fel digestia. Poţi bea apă ori de câte ori ai nevoie. Eu asta recomand pacienţilor mei. I-am auzit şi eu pe unii spunând că nu e bine să bei apă în timpul mesei. E o nerozie“.
Sunt două reguli care trebuie respectate în timpul mesei : „Prima este ca persoana să mănânce ceea ce îi prieşte şi nu ceea ce îi place, atenţie! Şi a doua, să mănânce puţin odată şi mai des şi să evite mesele copioase înghesuite către sfârşitul zilei“, a explicat medicul.
Bem apă în timpul mesei? Nu există nicio restricţie
Aceste două reguli nu se aplică şi persoanelor care suferă de diabet, boli cronice şi care trebuie să urmeze regimul alimentar indicat de medicul curant. Cât de bine este ca acestea să bea apă în timpul esei? „Nici la acestea nu există însă nicio restricţie în ceea ce priveşte consumul de apă în timpul meselor“, mai spune gastroenterologul.
Prin urmare, obiceiul de a bea apă doar după masă ar trebui suprimat pentru că secreţia sau concentraţia sucurilor digestive nu are nicio legătură cu ceea ce mâncăm sau cu cantitatea de apă din stomac.