Din secretele alimentelor anticolesterol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uleiul de porumb este un aliat de nădejde împotriva colesterolului mare.
Uleiul de porumb este un aliat de nădejde împotriva colesterolului mare.

În general, când avem o afecţiune,  ne-am obişnuit să avem tot felul de interdicţii alimentare: să nu bem vin dacă avem hipertensiune, să nu mâncăm carne de porc dacă avem colesterol mare... Important este însă şi ce avem voie. Şi mai important, ce alimente tratează afecţiunea.

Colesterolul, un fel de Sperietoare a medicinei moderne, este la baza lui un personaj bun în toată povestea cu bolile de inimă. Scopul lui, atâta timp cât este în limite normale, este de a ajuta la formarea anumitor membrane celulare, dar şi în sinteza hormonilor sexuali (testosteron şi estrogen). În plus, fără colesterol, corpul nostru ar fi în imposibilitatea de a-şi sintetiza vitamina D.

Dar cine îl ia în seama atunci când îşi face treaba cuminte, în limite normale? Marea bubă este când începe să crească şi când se depune pe pereţii vaselor de sânge. Atunci ne punem problema de ateroscleroză şi de atac cardiovascular. Şi începem să săpăm după ingrediente care să-l aducă în limite normale. Ingrediente-minune nu există, spun nutriţioniştii. Ce există: alimente care să-l aducă încet încet pe calea cea bună şi care să-l menţină acolo. Dacă sunt combinate cu tratament.

Cele mai bune uleiuri: de porumb şi de susan

Ani buni, cercetătorii au analizat o grupă a alimentelor care dădea rezultate bune în scăderea colesterolului. Este vorba de seminţele de grâu, susan şi de porumb. Toate acestea conţin fitosteroli, substanţe care seamănă ca structură chimică tocmai cu... colesterolul. Fitosterolii se găsesc şi în plantele folosite în alimentaţie, dar în cantităţi mai mici.

Dacă vei introduce în alimentaţie multe verdeţuri (îndeosebi spanac) şi seminţe (chiar sub formă de ulei – cele mai bogat uleiuri în fitosteroli sunt cele de germeni de grâu, porumb sau susan), nivelul colesterolului va scădea treptat. Aceste substanţe inhibă „legarea” colesterolului de grăsimile ce urmează să fie absorbite în tractul digestiv. Numeroase studii au demonstrat că fitosterolii nu doar inhibă creşterea colesterolului, dar şi modifică fracţiunile acestuia: LDL (colesterol rău), HDL (colesterol bun) şi trigliceride.

Citeşte articolul integral pe clicksănătate.ro.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite