Diferenţa dintre matinali şi „păsări de noapte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge“, spune o vorbă din popor. Mai mult, cercetătorii au descoperit că persoanele matinale sunt diferite, din punct de vedere al structurii creierului, faţă de cele care îşi pierd nopţile. Acest lucru poate explica şi de ce „păsările de noapte“ prezintă riscuri mai mari de a intra în depresie din cauza orarului nepotrivit.

În jur de 10% din oameni pot fi catalogaţi drept matinali, în timp ce 20% sunt „păsări de noapte“. Statutul de pasăre de noapte sau de matinal se numeşte cronotip.

Studii anterioare au sugerat că păsările de noapte au un somn mai defectuos, se simt mai obosite pe timpul zilei şi consumă cantităţi mai mari de alcool şi tutun.

Jessica Rosenberg de al Aachen University din Germania şi colegii ei au scanat creierele mai multor participanţi şi au constatat o reducere a materiei albe, în cazul păsărilor de noapte, în unele zone asociate cu depresia.

„Credem că acest lucru are loc pentru că persoanele încadrate într-un cronotip târziu suferă de acest efect al decalajului orar”, a declarat Rosenberg, adăugând, însă, că este nevoie de o cercetare în profunzime pentru a stabili exact cauza şi efectul.

Deşi echipa a ţinut cont de consumul de alcool şi de tutun, este posibil ca genele să aibă un cuvânt de zis atunci când o persoană tinde să ducă o viaţă nocturnă, structura creierului fiindu-i afectată.

„Este interesant că există diferenţe individuale, dar trebuie să înţelegem care este cauza şi trebuie să găsim moduri de a crea medii în care respectivele diferenţe să se atenueze”, a afirmat Derk-Jan Dijk, directorul Surrey Sleep Research Centre, citat de „New Scientist”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite