De ce stresul deschide apetitul pentru alimente nesănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic ne confruntăm cu situaţii mai mult sau mai puţin stresante. Cei care nu reuşesc să gestioneze bine episoadele de stres sunt tentanţi să piardă controlul asupra comportamentului alimentar. Rezultatul: consumul de dulciuri, pizza, cartofi prăjiţi, snacksuri şi alte alimente nesănătoase.

Stresul perturbă funcţionarea anumitor regiuni ale creierului, având drept consecinţă favorizarea consumului de alimente nesănătoase, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich (Elveţia).

Cercetătorii elveţieni au efectuat o serie de experimente, constând mai întâi în declanşarea unui stres la o parte din participanţii la studiu.

Ei au propus apoi tuturor (persoane stresate şi nestresate) să aleagă dintr-o selecţie de alimente mai mult sau mai puţin sănătoase. Testele au fost repetate de câteva ori, iar concluzia a fost că stresul face ca oamenii să prefere cele mai apetisante alimente, dar şi cele mai puţin sănătoase. Nu este un lucru sistematic, însă tendinţa este destul de evidentă.

Mai interesant este faptul că observarea activităţii cerebrale în timpul experimentului arată că stresul perturbă două regiuni bine definite: cea asociată cu gestionarea emoţiilor şi cea implicată în motivaţie. Acest lucru sugerează că stresul acut duce la pierderea momentană a controlului, în acest caz în plan alimentar. Însă, atunci când episoadele de stres se adună, pierderile momentane de control se acumulează, iar riscul de creştere în greutate creşte.

Oamenii de ştiinţă vor mai studia felul în care gestionarea stresului (prin tehnici de relaxare, activitate fizică, susţinere afectivă) poate contribui la un control mai bun al acestor situaţii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite