De ce ar trebui să mănânci fistic. Cinci beneficii pentru sănătate
0Savurat ca gustare și folosit în deserturi și salate, fisticul, care este bogat în proteine, are o serie de beneficii asupra sănătății, de la scăderea tensiunii arteriale până la prevenirea declinului cognitiv, relatează Health.
Susține sănătatea digestivă
Fisticul este o sursă importantă de fibre insolubile și solubile, ambele având efecte benefice asupra sănătății intestinelor. Fibrele insolubile ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat, iar fibrele solubile favorizează înmulțirea bacteriilor bune din intestinul gros.
Fibrele solubile din fistic favorizează înmulțirea bacteriilor din intestin, cum ar fi bifidobacteriile și lactobacilii, care produc acizi grași cu lanț scurt.
Acizii grași cu lanț scurt susțin sănătatea intestinului prin alimentarea celulelor care căptușesc intestinul gros, susținând producția de mucus intestinal și reducând inflamațiile din tractul digestiv.
În plus, alimentele bogate în fibre protejează sănătatea intestinală prin reducerea riscului de afecțiuni digestive, cum ar fi constipația, cancerul de colon și diverticulita.
Protejează sănătatea inimii
Fisticul este plin de nutrienți cunoscuți pentru că sprijină sănătatea sistemului cardiovascular. De exemplu, fisticul este o sursă bună de nutrienți necesari pentru reglarea tensiunii arteriale, cum ar fi potasiul.
Nivelul ridicat de colesterol și hipertensiunea arterială sunt factori de risc pentru bolile de inimă. Din fericire, consumul mai multor alimente bogate în substanțe nutritive care scad tensiunea arterială și colesterolul poate contribui la protejarea sănătății inimii.
Un alt mod în care consumul de fistic ar putea fi benefic pentru sănătatea inimii este prin menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Consumul de nuci, cum ar fi fisticul, poate ajuta la creșterea senzației de sațietate după masă. Acest lucru te poate ajuta să mănânci mai puține calorii, să scapi din excesul de grăsime corporală și să ai o greutate corporală sănătoasă, ceea ce este esențial pentru a menține inima sănătoasă și pentru a preveni bolile cardiovasculare.
Asigură o varietate de antioxidanți
Fisticul conține cea mai mare cantitate de luteină și zeaxantină, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, dintre toate celelalte nuci. Fisticul crud conține de aproximativ 13 ori mai multă luteină și zeaxantină decât alunele.
Compușii carotenoizi, inclusiv luteina și zeaxantina, au proprietăți importante în ceea ce privește protejarea celulară, iar consumul lor a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate. De exemplu, un studiu din 2021 a indicat că femeile care aveau un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân și care aveau cele mai ridicate niveluri de carotenoizi în sânge au avut o scădere de 28,6% a riscului de cancer de sân în comparație cu femeile cu cele mai scăzute niveluri de carotenoizi.
Pe lângă carotenoizi, fisticul conține și alți compuși antioxidanți, cum ar fi acizii fenolici, flavonoidele și vitamina E.
Sănătate cognitivă
O dietă bogată în alimente cu conținut ridicat de nutrienți, cum ar fi fisticul, poate contribui la susținerea sănătății creierului și a funcției cognitive.
Fisticul este bogat în antioxidanți flavonoizi, cum ar fi antocianii, care pot ajuta la protejarea împotriva declinului cognitiv prin reducerea daunelor celulare și diminuarea inflamației la nivelul creierului.
Ajută la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge
Fisticul este bogat în nutrienți necesari pentru un nivel sănătos al zahărului din sânge, inclusiv proteine și fibre. Fisticul are, de asemenea, un conținut scăzut de carbohidrați.
Mai mult, antioxidanții flavonoizi care se găsesc în fistic au proprietăți de scădere a glicemiei. Flavonoidele din fistic, cum ar fi genisteina, isoquercetina și quercetina, inhibă o enzimă numită α-glucozidază, care descompune amidonul în glucoză. Aceasta înseamnă că aceste flavonoide inhibă absorbția carbohidraților, sprijinind astfel un control sănătos al glicemiei.