Cure pentru protecţia ficatului, la început de primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armurariul este recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru proprietăţile de protector hepatic FOTO Shutterstock
Armurariul este recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru proprietăţile de protector hepatic FOTO Shutterstock

Când ficatului nu-i merge bine, oboseala, durerile de cap şi indispoziţia te dau peste cap. Există câteva ajutoare naturale care, asociate cu o echilibrare a alimentaţiei, pun rotiţele ficatului în mişcare.

Armurariul, medicament natural

Planta conţine silimarină, principiu activ care este recunoscută în Europa pentru efectele sale de puternică protecţie hepatică. Această substanţă stimulează metabolismul celular şi protejează ficatul de toxinele pe care le aducem zi de zi în corp, fie ele naturale ori sintetice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte utilizarea silimarinei ca tratament al intoxicaţiilor hepatice. De asemenea, recomandă această substanţă bolnavilor cu hepatite sau ciroze, ca tratament care să completeze medicaţia clasică. Utilizat în fiecare zi, armurariul întârzie dezvoltarea cirozei. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că unele persoane pot fi alergice la armurariu.

În cazul tulburărilor hepatice, medicii recomandă administrarea a 140-210 mg de extract de armurariu, de trei ori pe zi.

Ridichea neagră curăţă ficatul

Ridichea neagră are beneficii evidente pentru persoanele cu tulburări digestive sau hepatice, potrivit „Passeport Sante“. Sucul sau pudra de ridiche neagră sunt recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru efectele de stimulare a activităţii bilei.

De altfel, momentul optim pentru administrarea remediilor pe bază de ridiche neagră este după un festin, fiindcă atunci consumul de glucide, lipide şi alcool este important şi, deci, ficatul este suprasolicitat.

Totuşi, trebuie ştiut că ridichea neagră este contraindicată în caz de obstrucţie a căilor biliare. De asemenea, persoanele cu probleme de hiperaciditate gastrică ar fi bine să se orienteză către alte tratamente naturale.

Se recomandă o lingură cu suc de ridiche neagră de 2-6 ori pe zi. Dar nu trebuie sub nicio formă depăşită într-o zi cantitatea de 100 ml de suc.

Anghinarea hărniceşte bila

anghinare

Când ai bila leneşă, o poţi ajuta cu remedii pe bază de anghinare. Aceasta conţine o substanţă numită cinarină, care favorizează secreţia de bilă şi stimulează digestia grăsimilor.

În plus, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că anghinarea ar putea scădea nivelul colesterolului.

Se recomandă 2 g de frunze uscate de trei ori pe zi celor care suferă de tulburări de digestie (dureri abdominale, balonări etc.).

Rădăcina de păpădie, mai bună pentru ficat decât frunzele

Un bun „curăţitor“ al organismului, păpădia este utilizată pentru tulburările hepatice mai ales în combinaţie cu ridiche neagră sau cu armurariu. Are proprietăţi multiple: favorizează secreţia bilei, permite evacuarea uşoară a acesteia în intestin, stimulează funcţia digestivă, îmbunătăţeşte digestia, favorizează urinarea şi, deci, eliminarea toxinelor, şi purifică sângele.

Cu ajutorul tratamentelor cu rădăcină de păpădie, se stimulează şi eliminarea eventualelor pietre la vezica biliară şi la rinichi.

Pune 3-5 grame de rădăcină uscată de păpădie într-o cană cu apă fierbinte, aşteaptă 5-10 minute, apoi bea ceaiul obţinut de trei ori pe zi.

Boldo, în topul plantelor hepatoprotectoare

boldo

Boldo este un arbust originar din Chile ale cărui proprietăţi de protector hepatic au fost dovedite printr-o serie de studii în ultimii ani. „Peumus Boldus“ stimulează secreţia bilei, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal. Substanţa activă din compoziţia plantei poartă numele de boldină.

1 gram de frunze uscate de boldo se lasă la infuzat în 150 ml de apă fiartă timp de 5-10 minute. Infuzia se poate bea de trei ori pe zi.

Bine de ştiut: Înainte de a începe un tratament cu oricare dintre plantele pentru protecţia hepatică, ar trebui să faci investigaţii pentru depistarea eventualelor tulburări hepatice şi să ceri sfatul medicului gastroenterolog cu privire la terapia recomandată pentru tine. Curele cu aceste plante sunt recomandate mai ales la schimbarea anotimpului şi după excese alimentare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite