Cum se alege cel mai dulce pepene. Trucuri chiar de la producători
0Există câteva trucuri prin care putem alege cel mai gustos pepene, fie că este verde sau galben.
Dincolo de aspect, sunt câteva metode care ne ajută să alegem pepenele perfect: felul în care luceşte coaja şi sunetul.
„Pepenele se ia mai mult prin bătaie, nu prin strâns, nu prin coadă, nu să aibă pată galbenă. Totul este prin bătaie. Sună subţire, pepenele este copt şi bun. Sună gros sau mai mult a doagă înseamnă că este crud. Noi din câmp îl luăm prin bătaie. Îi luăm când linguriţa este uscată, pepenele este copt“, a dezvăluit Ana Radu, producător, pentru Observator.
În România se produc aproximativ 500.000 de tone de pepeni verzi și galbeni. Fie că-i spunem harbuz în Moldova, lubeniță în Oltenia sau lebeniță în Ardeal, pepenii rămân fructele verilor noastre. Cele mai întâlnite soiuri sunt Charleston Gray, Dochita, De Minis, Dulce de Dăbuleni, Favorit şi Lovrin.
Pepenele, recomandat și în curele de slăbire
Pepenele verde este unul dintre cele mai căutate fructe. Zemos (conține 92% apă), bogat în vitamine din complexul B care dau energie și cu un conținut important de magneziu, potasiu, calciu, fier, seleniu etc., este permis și pacienților care suferă de diabet sau celor care încearcă să scape de kilogramele în plus.
„Nu are multe calorii, dar ne păcălește faptul că mâncăm mai mult decât trebuie. O porție normală ar fi o felie, adică trei pătrate micuțe. La o greutate normală o felie e suficient”, explică medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Roman.
Diabeticii vor avea grijă să nu depășească, nici măcar în cazul acestui fruct, porția dintr-un fruct normal, adică aproximativ 200 grame.
„Un măr are aproximativ 100-150 grame. O banană cam la fel. Trebuie să facem echivalentul. Dacă sunt caise, la fel, cinci-șase caise, exact cât un măr. Altfel, orice fruct ne îngrașă, dacă vrem să facem o cură cu fructe nu e prea potrivit, iar la pacienții cu diabet oricum le mai cresc glicemiile dacă depășesc mai mult de două-trei fructe pe zi. Este dulce, dar nu este un fruct interzis, ci în cantități limitate”, completează medicul.
Pepenele este, în cazul pacienților diagnosticați cu diabet, pe aceeași listă cu merele și caisele, de exemplu.
Acelorași pacienți le sunt însă interzise: perele foarte coapte, bananele coapte bine și strugurii, pentru că le-ar fi afectat echilibrul glicemic.
„Pe acestea le-am pus deja la interzise pentru ei, pentru că porția ar fi de jumătate de banană și decât să mănânci jumătate de banană, mai bine mănânci două mere. Apoi, depinde de echilibrul lor glicemic, toate ar trebui individualizate la pacienții diabetici în funcție de acest indice glicemic”, mai spune medicul Anca Roman.