Cum scăpăm de colesterol, boala care produce accidente vasculare cerebrale

0
Publicat:

Unul dintre cele mai importante moduri prin care poți să reduci colesterolul este să faci câteva modificări esențiale în stilul tău de viață.

O dietă bogată în legume scade nivelul colesterolului
O dietă bogată în legume scade nivelul colesterolului

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), peste 38% dintre adulți (cu vârste peste 20 de ani) și 7% dintre copii (cu vârste între 6 și 19 ani) au colesterolul ridicat. 

Persoanele care au colesterolul LDL (sau colesterolul "rău") mărit au un risc dublu de boli de inimă.

Conform doc.ro, colesterolul provine din două surse: organismul nostru și alimentele pe care le consumăm, mai exact alimentele de origine animală, cum ar fi produsele lactate, ouăle și carnea. 

Când nivelul de colesterolul este foarte mare, excesul se poate acumula în fluxul sangvin și se poate atașa de pereții arterelor, formând plăcile de aterom. Astfel apare ceea ce specialiștii numesc ateroscleroza, o problemă care poate duce la  boli coronariene, boli ale arterelor periferice, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și chiar anevrisme de aortă.

Scăderea colesterolului LDL este un proces treptat, așa că respectarea recomandărilor medicului este esențială.

Unul dintre cele mai importante moduri prin care poți să îți reduci colesterolul este să faci câteva modificări esențiale în stilul tău de viață.

Potritiv dr. Eugenia Gianos, cardiolog la centrul medical NYU Langone, poți să îți reduci nivelul colesterolului cu până la 20% doar cu ajutorul modificărilor pe care le faci în alimentație și în stilul tău de viață, însă acest lucru poate să varieze de la o persoană la alta.

O altă modalitate de a scăderea nivelul colesterolului este de a urma un tratament medicamentos, însă medicamentele pot avea efecte secundare, cum ar fi dureri și slăbiciune musculară, probleme digestive, leziuni hepatice, probleme de memorie și creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Pentru a reduce valorile colesterolului LDL, redu grăsimile saturate din dieta ta și crește consumul de alimente bogate în fibre. Grăsimile saturate cresc producția colesterolului LDL din corpul tău. Dr. Eugenia Gianos spune să reducem grăsimile saturate la mai puțin de 10 grame pe zi și să mâncăm 30 de grame de fibre pe zi, dintre care 10 grame ar trebui să fie fibre insolubile.

Medicii recomandă dieta DASH și dieta mediteraneană, deoarece ambele regimuri pun accentul pe mari cantități de fibre și pe mari cantități de grăsimi sănătoase.

Dieta DASH include: multe fructe, legume și cereale integrale; produse lactate degresate sau cu un procent foarte mic de grăsimi; proteine slabe (pește, carnea de pasăre de curte, fasole de diverse tipuri); grăsimi sănătoase (de exemplu: nucile, semințele, uleiurile vegetale); limitarea cantităților de sare, zahăr, alimente procesate, carne roșie.

Dieta mediteraneeană include: multe fructe, legume, cereale integrale; grăsimi sănătoase precum nucile și uleiul de măsline, în schimbul grăsimilor nesănătoase, cum este untul; limitarea consumului de sare (poți înlocui sarea cu ierburi aromate și condimente); în principal, carne de pește și carne de pasăre de curte pentru a obține proteinele de care ai nevoie, iar carnea roșie se consumă cu moderație (de câteva ori pe lună).

Eliminarea grăsimilor saturate și a grăsimilor trans din dietă este vitală pentru scăderea nivelului de colesterol „rău”, așa cum arată un studiu mai vechi. 

Prin urmare, redu consumul acestor alimente ca să scazi colesterolul LDL: unt, ulei de cocos, margarină, produse de patiserie, carne roșie, mezeluri, brânză, produse lactate bogate în grăsimi, floricele de porumb la microunde, mâncare prăjită.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite