Beneficiile alimentelor picante asupra sănătății. Ce trebuie să știi despre mâncarea iute

0
Publicat:

Când vine vorba de mâncărurile picante, oamenii se împart, în general, în două categorii - cei care le adoră și cei care le evită cu orice preț, relatează Health.

Ardeiul iute poate contribui la îmbunătățirea tensiunii arteriale. Foto Shutterstock (Arhivă)
Ardeiul iute poate contribui la îmbunătățirea tensiunii arteriale. Foto Shutterstock (Arhivă)

Substanțele din produsele picante pot contribui la reducerea tensiunii arteriale și la controlul greutății. Cu toate acestea, mâncărurile picante nu sunt indicate pentru toată lumea.

Iată care sunt potențialele beneficii și riscuri pentru sănătate ale consumului de alimente picante. 

Tensiunea arterială 

Există unele dovezi că alimentele picante pot reduce tensiunea arterială și colesterolul. Conform unei treceri în revistă a studiilor din anul 2022, alimentele picante și ardeii iuți pot contribui la îmbunătățirea tensiunii arteriale și la scăderea riscului de deces din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral. 

Un alt studiu observațional din 2017 a asociat alimentele picante cu scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate joasă (LDL), sau colesterol „rău". În plus, în urma studiului s-a constatat că persoanele care au consumat alimente picante de mai mult de cinci ori pe săptămână au avut niveluri semnificativ mai ridicate de lipoproteine cu densitate mare (HDL), sau colesterol „bun", decât cele care nu au consumat aceste alimente.

Totuși, același studiu a arătat că nivelul trigliceridelor a crescut proporțional cu frecvența consumului de alimente picante. Un nivel ridicat de trigliceride poate crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. 

Îmbunătățirea sănătății intestinale 

Microbiomul intestinal joacă un rol vital în sănătatea și bunăstarea noastră. Un dezechilibru al bacteriilor din intestin a fost asociat cu tulburări gastrointestinale și metabolice, precum sindromul colonului iritabil și diabetul. 

În timp ce alimentele picante pot provoca disconfort la nivel digestiv la unele persoane, acestea pot fi, de fapt, benefice pentru sănătatea intestinelor atunci când sunt consumate cu moderație. 

Cercetările sugerează că capsaicina poate îmbunătăți sănătatea intestinală prin creșterea cantității de bacterii bune din intestin. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina legătura dintre capsaicină și sănătatea intestinelor. 

Pierderea în greutate 

Conform unor studii, consumul de alimente picante poate contribui la gestionarea greutății prin creșterea consumului de energie și arderea grăsimilor. De menționat este faptul că multe dintre aceste studii au fost efectuate pe termen scurt. 

Longevitate 

Poate că cel mai promițător beneficiu al alimentelor picante este potențialul lor de a crește longevitatea. Acest lucru se poate datora efectelor antioxidante și antiinflamatorii ale capsaicinei. 

Riscurile alimentelor picante 

Alimentele picante sunt, în general, considerate sigure atunci când sunt consumate cu moderație. Cu toate acestea, cantitățile mari de capsaicină pot provoca: arsuri la stomac, greață, vărsături și dureri de stomac. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite