Care sunt brânzeturile sănătoase și care sunt cele pe care trebuie să le eviți. Expert: „Avem nevoie de ceva grăsimi în alimentație”

0
Publicat:

Dacă ar fi să întocmim o listă cu alimentele „nesănătoase”, brânza ar fi probabil pe primul loc. Acest favorit al produselor lactate a fost dintotdeauna defăimat pentru conținutul său ridicat de grăsimi și pentru legătura sa cu creșterea colesterolului. Totuși, în prezent, brânza se bucură de o oarecare grațiere, relatează Yahoo News.

Ar putea exista mai multe beneficii pentru sănătate în consumul de brânză. FOTO: Shutterstock
Ar putea exista mai multe beneficii pentru sănătate în consumul de brânză. FOTO: Shutterstock

Un nou studiu realizat de Centrul Național de Geriatrie și Gerontologie din Obu a analizat obiceiurile alimentare a peste 1.500 de persoane de peste 65 de ani din Tokyo. Studiul a constatat că, la testele cognitive, scorul mediu al celor care au mâncat brânză a fost ușor mai mare decât al celor care nu au mâncat.

Consumul de brânză a fost, de asemenea, legat de un IMC (indicele de masă corporală) și de tensiunea arterială mai scăzute, de o viteză de mers mai mare și de o dietă mai variată în general. Cercetătorii nu au reușit să identifice cu exactitate motivul pentru care brânza a fost legată de beneficiile pentru sănătate: o teorie este că persoanele care au mâncat brânză pur și simplu au mâncat mai bine în general. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că este posibil ca brânza să conțină nutrienți care „susțin funcția cognitivă”.

Deci, ar putea exista mai multe beneficii pentru sănătate în consumul de brânză decât se credea în mod tradițional?

„Brânza are unele aspecte negative, deoarece este bogată în grăsimi saturate care cresc colesterolul «rău», ceea ce poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, spune nutriționistul autorizat Jenna Hope. „Așa că nu vreți să o consumați în exces. Pe de altă parte, este o sursă bună de proteine și poate fi foarte bogată în micronutrienți, așa că poate fi bună pentru tine ca parte a unei diete echilibrate”

Dieteticianul Dr. Duane Mellor este cadru didactic superior la Universitatea Aston și purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice. „Avem nevoie de ceva grăsimi în alimentația noastră”, spune Mellor. „Grăsimea este o sursă cheie de energie în perioadele de dificultate alimentară și oferă umplutură pentru a ne proteja organele vitale, dar este importantă pentru mult mai mult decât atât. Colesterolul este, de asemenea, utilizat pentru a produce hormonii steroizi de care organismul are nevoie, inclusiv vitamina D, hormonii sexuali și cortizolul. În cele din urmă, ajută la transportul acelor vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele A, D, E și K”.

Pe lângă faptul că oferă grăsimile vitale de care avem nevoie, brânza conține și calciu, care este important pentru rezistența oaselor, și vitaminele B - inclusiv B2 și B12, care ajută organismul să elibereze energie din alimente.

Chiar dacă conține grăsimi saturate, brânza ar putea să nu fie la fel de periculoasă pentru dumneavoastră ca alte surse de grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie. De fapt, un studiu Cambridge din 2021 a constatat că persoanele care consumau lactate erau mai puțin predispuse la boli cardiovasculare decât cele care consumau aceeași cantitate de grăsimi saturate din carnea roșie.„Iaurtul și brânza conțin vitamina K2 și produse de fermentație pe care studii anterioare le-au asociat cu un risc mai mic de boli de inimă”, a declarat pentru Telegraph co-autorul studiului, Prof. Nita Forouhi.

Brânza cu mucegai duce la o mai bună sănătate a intestinelor și a creierului

„Brânzeturile fermentate, cum ar fi Gruyère, blue și Gouda, sunt fabricate cu bacterii, inclusiv lactococi, streptococi și lactobacili. Acestea colonizează intestinul și contribuie la creșterea nivelului de «bacterii bune» din intestin, ceea ce poate ajuta digestia”, spune Hope. „Încurajarea acestor «bacterii bune» poate reduce, de asemenea, inflamația. Acest lucru este important deoarece, lăsată necontrolată, inflamația poate deteriora celulele și poate provoca cicatrici interne”.

Se știe că butiratul, un acid gras cu lanț scurt produs de microbii intestinali, ajută la reducerea riscului de demență.

Cea mai bună brânză pentru sănătatea intestinelor: Brânzeturile cu mucegai, cum ar fi blue cheese, Gruyère și Gouda

Lactatele sănătoase construiesc oase mai puternice

„Calciul este foarte abundent în majoritatea brânzeturilor, deoarece acestea sunt făcute din lapte, care este produs de vaci pentru a promova dezvoltarea oaselor la viței, iar acest lucru este foarte important pentru a ne construi oase și dinți puternici și pentru noi”, spune Hope.

Brânzeturile mai tari au cantități mai mari de calciu. În ceea ce privește brânzeturile pe care le găsiți într-un supermarket, cel mai mare conținut de calciu se găsește în parmezan, care conține 19% din cantitatea zilnică recomandată de calciu în fiecare porție de 30 g. În schimb, o brânză mai moale, cum ar fi brie, conține doar 4%

Cea mai bună brânză pentru conținutul de calciu: Parmezan

Proteinele din brânză ajută la construirea mușchilor

Deși avem tendința de a ne lua majoritatea proteinelor din carne, brânza poate fi, de asemenea, o sursă bună, mai ales dacă sunteți vegetarian. „Aș recomanda brânzeturile mai moi, cum ar fi mozzarella, feta sau brânza de vaci”, spune Hope. „Sunt mai sărace în grăsimi saturate și, prin urmare, mai sărace în calorii și reprezintă o sursă bună de proteine. Acestea sunt cele pe care vrem să le încorporăm mai mult în dieta noastră”.

Brânzeturile Cottage și mozzarella sunt printre cele mai bogate în oferta de proteine, alături de parmezan. Ambele furnizează aproximativ 3-4 g de proteine la o porție de 30 g, deși cea din urmă poate avea un conținut destul de ridicat de sare, astfel încât este mai bine să fie consumată în cantități mai mici.

Brânzeturile care trebuie evitate

Deși brânza are multe beneficii pentru sănătate, trebuie să vă moderați consumul. Atât Mellor, cât și Hope sfătuiesc oamenii să încerce să nu mănânce mai mult de 30-40 g de brânză pe zi, în special brânzeturi tari, cum ar fi Cheddar, parmezan sau Wensleydale. „Obișnuiam să le spunem oamenilor să mănânce o porție de mărimea unei cutii de chibrituri, dar cutiile de chibrituri pot fi de diferite dimensiuni, așa că acum sugerăm jumătate din mărimea unui iPhone", spune Mellor.

Brânzeturile mai moi, cum ar fi brânza de vaci, au un conținut mai scăzut de grăsimi saturate, așa că Hope spune că nu ar fi nesănătos să se mănânce 100 g pe zi de brânzeturi similare.

„Principalul lucru la care trebuie să fiți atenți este sarea”, spune Mellor. „Aceasta tinde să fie mai ales în stilurile de brânză albastră sau stilton. În mod similar, brânzeturile tari precum Cheddar și Red Leicester pot fi bogate în grăsimi saturate”.

„Cheddarul de supermarket produs în masă poate conține potențial mai mulți hormoni care au fost legați de cancer, așa că este important să nu exagerați”, adaugă Hope. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite