Cum să eviți una dintre cele mai mortale forme de cancer de piele
0Razele ultraviolete prezente în lumina soarelui reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul de piele. Printre cele mai mortale tipuri se numără melanomul, relatează The New York Times.
În Statele Unite, în jur de 100.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom, iar aproximativ 8.000 mor în fiecare an din această cauză, potrivit Societății Americane de Cancer.
Din fericire, există modalități simple de a reduce riscul de suferi de această afecțiune și de a depista din timp cazurile posibile.
Iată ce trebuie să știi despre melanom, tratamente și cum să te protejezi
Melanomul este o formă de cancer care se dezvoltă de obicei în celulele pielii cunoscute sub numele de melanocite, care produc pigmentul pielii. Față de alte tipuri mai frecvente de cancer de piele care debutează în celulele scuamoase sau bazale, melanomul are o probabilitate mai mare de a se răspândi în alte părți ale corpului.
„Are cu adevărat un caracter cu adevărat agresiv”, a spus dr. Michael Davies, președintele departamentului de oncologie medicală a melanomului de la University of Texas MD Anderson Cancer Center.
Cele mai multe melanoame apar sub forma unor pete de culoare închisă, plate sau ușor ridicate, pe pielea care a fost expusă frecvent la lumina ultravioletă, cum ar fi scalpul, fața, brațele, spatele și picioarele (deși acestea pot apărea și pe zone care nu au fost niciodată expuse la soare). În mai puține cazuri, excrescența poate să apară ca o umflătură de culoare închisă sau roșie și să crească în interiorul pielii, ceea ce o poate face mai greu de detectat.
O formă mai puțin frecventă, melanomul lentigo maligna, afectează mai ales adulții mai în vârstă care s-au expus în mod semnificativ la soare și apare adesea sub forma unor pete maronii cu formă anormală pe cap sau pe gât. Un tip și mai rar, numit melanom lentiginos acral, apare pe mâini și picioare (în special pe tălpi, palme, degete, degete de la picioare sau pe patul unghial) și reprezintă mai mult de jumătate din cazurile de melanom la persoanele de culoare.
Melanomul poate apărea și la nivelul ochilor sau al membranelor mucoase, cum ar fi interiorul nasului sau al gâtului, dar aceste cazuri sunt rare.
Cine este expus riscului
Se crede că melanomul este cauzat de un amestec de factori genetici și de mediu. Unul dintre principalele pericole este expunerea la lumina ultravioletă, inclusiv de la soare și de la solar. Un istoric de arsuri solare grave, cu bășici, poate crește riscul.
Cel mai bun mod de a reduce riscul constă în evitarea expunerii inutile la lumina UV. Razele soarelui sunt cele mai puternice între orele 10.00 și 16.00, așa că trebuie să îți limitezi timpul petrecut în aer liber în aceste ore. Poartă îmbrăcăminte și ochelari de protecție și aplică în mod regulat o cremă de protecție solară cu factor de protecție de cel puțin 30.
Dr. Shanthi Sivendran, medic oncolog și vicepreședinte senior al Societății Americane de Cancer, a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că nu trebuie să recurgi la solar, întrucât șansele de a suferi de melanom cresc semnificativ.
Persoanele cu pielea mai deschisă la culoare sunt mai vulnerabile la daunele provocate de razele UV. Dar Sivendran a spus că acest lucru nu înseamnă că cei cu pielea mai închisă la culoare nu ar trebui să fie atenți. „Poți face melanom indiferent de culoarea pielii tale", a spus ea.
În aceeași ordine de idei, este important să știi dacă unul dintre membrii familiei a suferit de melanom. Persoanele cu un sistem imunitar compromis sunt mai predispuse să dezvolte melanom. În timp ce aproximativ jumătate din cazuri apar la persoanele cu vârsta de 66 de ani și peste, persoanele mai tinere pot dezvolta, totodată, melanom.
Cum poate fi depistat
Depistarea precoce a melanomului este vitală, întrucât majoritatea cazurilor în care acesta nu s-a răspândit în alte părți ale corpului pot fi vindecate. Cu toate acestea, de îndată ce boala ajunge la ganglionii limfatici sau la organe mai îndepărtate, ratele de supraviețuire de cinci ani scad semnificativ.
Nu există recomandări standard pentru depistarea cancerului de piele, dar medicii pot examina pielea pentru a detecta anomalii în timpul controalelor anuale. Dermatologul Kelly Nelson a recomandat, de asemenea, ca pacienții să se examineze singuri, în mod regulat, din cap până în picioare.
Pentru a recunoaște modificările de la nivelul pielii, este util să fii familiarizat cu ea, a spus Nelson. „Oamenii care sunt mai conștienți de cum arată pielea de pe spatele lor sunt mai puțin predispuși să moară de melanom decât cei care nu au nicio idee”, a afirmat medicul.
Pentru a distinge melanomul de alunițele obișnuite sau de iritațiile obișnuite, dermatologii sugerează să apelezi la regula „ABCDE": pete care au o formă asimetrică, borduri sau margini neregulate, culoare neobișnuită, un diametru mai mare de 6 milimetri sau o pată care s-a schimbat în timp.
Cum poate fi tratat
Pentru cancerele care nu s-au răspândit, un medic va îndepărta probabil tumoarea împreună cu o anumită parte a pielii din jur. Ba mai mult, este posibil să efectueze o biopsie a ganglionilor limfatici pentru a evalua riscul de răspândire a cancerului și pentru a decide dacă este necesar un tratament suplimentar.
În timp ce melanomul este mai probabil să fie mortal dacă ajunge în părți îndepărtate ale corpului, progresul major în materie de tratament a îmbunătățit perspectivele, chiar și pentru cei care nu au depistat cancerul la timp.
Printre acestea se numără tratamente prin care sistemul imunitar este folosit pentru a lupta împotriva tumorilor și terapii țintite care atacă direct celulele canceroase.