Cum ne afectează îndulcitorii artificiali

0
Publicat:

Timp de mai mulți ani, îndulcitorii artificiali au fost prezentați ca o alternativă mai sănătoasă la zahăr. Cu toate acestea, mai multe studii din ultimii ani au sugerat că îndulcitorii artificiali nu sunt neapărat buni pentru sănătate.

Îndulcitorii artificiali nu sunt neapărat buni pentru sănătate. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Îndulcitorii artificiali nu sunt neapărat buni pentru sănătate. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Un studiu recent publicat în Journal of Toxicology and Environmental Health, completează aceste constatări din ce în ce mai numeroase. În cadrul studiului, oamenii de știință au efectuat experimente de laborator cu privire la impactul sucralozei și al sucralozei-6-acetat (o formă de sucraloză care apare după ce organismul descompune îndulcitorul) asupra țesutului uman și au făcut descoperiri îngrijorătoare. 

Cercetătorii au descoperit că sucraloza-6-acetat este o substanță genotoxică, ceea ce înseamnă că poate deteriora ADN-ul

De asemenea, substanța chimică a făcut ca celulele intestinale să activeze genele legate de inflamație și cancer. Cercetătorii au observat că sucraloza poate afecta celulele care căptușesc peretele intestinului, ceea ce duce la apariția sindromului de intestin hiperpermeabil. 

În general, constatările toxicologice și farmacocinetice pentru sucraloză-6-acetat ridică probleme de sănătate semnificative în ceea ce privește siguranța și statutul de reglementare al sucralozei în sine", au transmis oamenii de știință. 

Studiul survine la scurt timp după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că utilizarea îndulcitorilor artificiali pentru controlul greutății ar putea contribui la apariția unor probleme de sănătate, conform Yahoo Life.

Au existat câteva studii recente privind îndulcitorii artificiali care sugerează că unele persoane ar trebui să fie precaute cu privire la utilizarea acestora. Recomandarea recentă a OMS se bazează pe rezultatele unei analize sistematice care a arătat că îndulcitorii artificiali nu au niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. 

De asemenea, conform analizei menționate, utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor artificiali ar putea duce la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și chiar deces la adulți. 

Potrivit unui studiu, efectuat în anul 2022, la care au participat peste 102.000 de adulți francezi, după aproximativ opt ani cei care au consumat îndulcitori artificiali au avut o probabilitate ușor mai mare (de 1,13 ori) de a dezvolta cancer decât cei care nu au făcut-o. 

Cu toate acestea, specialiștii spun că nu ar trebui să ne îngrijorăm încă în legătură cu utilizarea îndulcitorilor artificiali. 

'Genotoxic' înseamnă că o substanță îți poate deteriora ADN-ul", a afirmat Jamie Alan, profesor de farmacologie și toxicologie la Michigan State University. 

Deborah Cohen, profesor la Universitatea Rutgers, a afirmat că, pentru moment, „dovezile sunt convingătoare", adăugând: „Le-aș recomanda oamenilor să își limiteze semnificativ consumul de îndulcitori artificiali sau să îi evite în totalitate". 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite