Alimente sănătoase care pot înlocui carnea în dietă

0
Publicat:

Cea mai mare dilemă a vegetarienilor este dacă vor putea găsi alimente care înlocuiesc carnea și dacă acestea le vor asigura toți nutrienții necesari pentru o viață sănătoasă. Nutriționiștii spun că natura ne oferă în acest sens o mulțime de produse vegetale bogate în proteină, gustoase și extrem de sănătoase. 

poza studiu vegetarieni jpeg

Potrivit site-ului Ce se întâmplă doctore, aceste variante de alimente sunt perfecte pentru o dietă vegetariană, fiind bogate în proteine și extrem de gustoase. 

Tofu şi edamame

Sunt derivate din boabele de soia, o sursă foarte bogată de proteine. Acestea oferă organismului toţi aminoacizii esențiali de care are nevoie.

Edamamele sunt boabe verzi de soia cu un gust foarte bun. Le putem găti la abur înainte să le consumăm. Le putem savura ca atare sau le putem adăuga în supe ori salate.

Tofu este făcut tot din boabe de soia, printr-un proces asemănător cu cel folosit în prepararea brânzeturilor. Nu are un gust anume, dar absoarbe foarte rapid aromele ingredientelor cu care îl preparăm.

Atât tofu, cât și edamamele conțin fier, calciu și proteine. Edamamele sunt totodată bogate în folat, vitamina K și fibre.

Linte

O porţie de 200 de grame de linte gătită conține aproximativ 18 grame de proteine. O putem folosi în mai multe preparate, de la salate proaspete până la supe delicioase.

Lintea este o sursă excelentă de fibre, oferind mai mult de jumătate din necesarul zilnic de fibre. Aceste fibre hrănesc bacteriile bune din colon. De asemenea, este bogată în acid folic, mangan, fier și antioxidanți.

Fasole

Există numeroase tipuri de fasole și toate conțin o cantitate mare de proteine. De asemenea, sunt o sursă excelentă de carbohidrați buni, fibre, fier, folat, fosfor și potasiu.

Există studii care au demonstrat că o dietă bogată în fasole și alte leguminoase reduce nivelul colesterolului, reglează zahărul din sânge, ajută la scăderea tensiunii arteriale și ne ajută să slăbim.

Spirulinǎ

Spirulina este o algă considerată un superaliment, în doar 14 grame de spirulină fiind 8 grame de proteină.

Este bogată și în alți nutrienți benefici pentru organism, precum acizi grași esențiali și are proprietăţi puternice antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.

Amarant și quinoa

O cană de aproximativ 185 de grame de amarant sau quinoa conţine 8-9 grame de proteine.

Sunt surse extraordinare de carbohidrati, fibre, fier, mangan, fosfor și magneziu.

Lapte de soia

Laptele de soia este obținut din boabe de soia, îmbogăţit adesea cu vitamine și minerale, fiind o alternativă foarte bună pentru laptele clasic.

O cană conține cam 6 grame de proteine și calciu, vitamina D și vitamina B12.

Semințe de chia

O porţie de 28 de grame de semințe de chia conţine 5 grame de proteine și 10 grame de fibre. Sunt totodată bogate în fier, calciu, seleniu, magneziu, acizi grași Omega 3 și antioxidanți.

Le putem folosi în diferite combinații, fie că vorbim de salate, smoothie-uri sau budincă de chia.

Ciuperci

Au o aromă bogată, o textură cărnoasă și reprezintă un înlocuitor foarte bun pentru carne. Bogate în proteine, ciupercile pot fi gătite în nenumărate feluri şi sunt extrem de sǎțioase. E important să alegem însă ciuperci cultivate organic, în zone în care nu se utilizează pesticide.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite