Cuişoarele, antibiotice naturale. Cum poţi beneficia de calităţile lor terapeutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugenolul din cuişoare este un real medicament natural care combate infecţiile şi durerile FOTO Shutterstock
Eugenolul din cuişoare este un real medicament natural care combate infecţiile şi durerile FOTO Shutterstock

Cunoscute mai degrabă pentru aroma pe care o dau vinului fiert, cuişoarele au o sumedenie de virtuţi terapeutice, spun specialiştii.


Secretul multiplelor beneficii pentru sănătate ale cuişoarelor este eugenolul, substanţa activă, care le conferă calităţile antibiotice, antivirale, antifungice şi analgezice. De altfel, medicii cu specializare în fitoterapie şi aromaterapie recomandă cuişoarele şi ca aliaţi în lupta cu viroza şi gripa şi pentru stimularea imunităţii. În plus, ele sunt „prietenoase“ cu stomacul, atenuând manifestările gastritei, dar şi cu articulaţiile, fiind indicate în cazul puseelor de dureri reumatice.

„Şi pentru împrospătarea respiraţiei sunt recomandate cuişoarele. În timpul zilei, în loc de gumă mentolată, se poate mesteca un cuişor“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie.

Cum se utilizează cuişoarele?

Pentru atenuarea durerilor dentare: După ce te-ai programat la stomatolog, în aşteptarea consultaţiei, poţi atenua durerea de măsele mestecând uşor un cuişor cu dintele sensibil de trei-patru ori pe zi. „Dacă este vorba despre o carie dentară, se macină cuişoare şi se pun pe locul dureros timp de 1-2 ore“, completează medicul de familie.

Pentru a combate tulburările digestive şi durerile de stomac: Lasă să fiarbă 3-5 cuişoare într-o cană cu apă vrene de 15 minute. Bea ceaiul obţinut de trei ori pe zi, între mese. Pentru a-l face mai agreabil, îi poţi adăuga puţină miere sau scorţişoară.

Pentru durerile reumatice sau musculare: Diluează zece picături de ulei esenţial de cuişoare în 250 ml de ulei de migdale sau în alt ulei de masaj şi masează zonele dureroase.

Pentru a alunga insectele: Atât cuişoarele propriu-zise, cât şi uleiul esenţial de cuişoare pot fi folosite în aromaterapie pentru a alunga insectele. Funcţionează, la fel ca levănţica, şi pentru alungarea moliilor din dulapuri.

La ce trebuie să fii atent

Eugenolul are un efect coroziv asupra mucoaselor şi pielii, de aceea, uleiul esenţial de cuişoare trebuie utilizat cu precauţie.

  • Întotdeauna, uleiul esenţial de cuişoare trebuie diluat în ulei înainte de a fi utilizat.  
  • Uleiul esenţial de cuişoare este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează, precum şi copiilor mici.  
  • Persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să evite aplicarea uleiului esenţial de cuişoare.  
  • Medicii recomandă să nu folosim uleiul esenţial de cuişoare o perioadă mai lungă de o săptămână pentru o durere sau o problemă de sănătate care necesită consultul unui medic. 
image

Citeşte şi:

Beneficiile spectaculoase ale consumului de miere

Considerată nu de puţine ori un aliment minune, mierea de albine este un produs unic şi extrem de sănătos pentru organismul uman datorită numeroaselor substanţe organice pe care le conţine. Folosită deseori ca un simplu îndulcitor sau ca un puternic energizant natural, mierea mai are avantajul de a fi uşor asimilată chiar şi de către cel mai sensibil stomac.

Cure pentru protecţia ficatului, la început de primăvară

Când ficatului nu-i merge bine, oboseala, durerile de cap şi indispoziţia te dau peste cap. Există câteva ajutoare naturale care, asociate cu o echilibrare a alimentaţiei, pun rotiţele ficatului în mişcare.

Oregano luptă cu succes împotriva infecţiilor digestive

O substanţă care se regăseşte în uleiul de oregano poate fi de ajutor în lupta cu norovirusul, cel responsabil pentru infecţiile gastrointestinale, conform unui studiu american efectuat pe şoareci.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite