Conserve recomandate de dieteticieni pentru o gustare sănătoasă şi săţioasă
0Aliment de bază simplu şi versatil, fasolea a fost iniţial o mâncare specifică nativilor americani. Odată ajunsă în Europa, ea a fost integrată rapid în diferite reţete, fiind consumată sub formă de terci sau boabe, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial fasolea la conservă fiind un „aliment esenţial” pentru soldaţi.

Fiecare varietate de fasole, fie că vorbim despre cea cu boabe albe, negre, pestriţe, maronii sau despre păstăi, este recomandată de dieteticieni pentru valoarea nutritivă şi conţinutul bogat în fibre şi sărac în colesterol. Dar, oare, fasolea la conservă este la fel de bună pentru sănătate?
Atunci când vine vorba despre conserve, specialiştii spun că cea mai bună fasole ar fi cea care este gătită în interiorul conservei, alături de roşii, pentru că înmagazinează toate elementele benefice, dar şi gustul plăcut. Dar, indiferent de cum este preparată, o conservă de fasole este oricând binevenită în locul unei porţii de mâncare de la fast-food, scrie The Telegraph.
„Conservele cu fasole boabe sunt foarte bune, cele gătite în interiorul cutiei sigilate, în loc să fie fierte înainte de a fi conservate, păstrând toate beneficiile şi gustul în interior. Dacă sunteți în căutarea unei mese rapide, acestea nu sunt foarte scumpe, în schimb sunt mult mai hrănitoare decât mâncărurile gata preparate și mâncărurile la pachet, care conţin sare și grăsimi, despre care se ştie clar că nu sunt deloc indicate pentru sănătate”, spune Helen Bond, dietetician autorizat.
Sursă de proteine şi fibre
O porţie de fasole gătiră reprezintă168 de calorii pentru organism și este o sursă excelentă atât de proteine, cât și de fibre.
Fibrele sunt un nutrient esențial pentru sănătatea intestinală, deoarece hrănesc microbiomul intestinal, având o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv un somn mai bun, o stare de spirit mai bună și sănătatea creierului.
„O jumătate de conservă de fasole conține 8 g de fibre, 27% din recomandarea zilnică, iar fibrele sunt bune pentru sănătatea intestinului și a inimii”, mai spune Helen Bond, care recomandă alături de fasole o felie de pâine integrală prăjită, pentru a creşte aportul de fibre.
O jumătate de conservă de mâncare de fasole cu roşii poate înlocui cu succes un fruct sau o altă legumă care ar trebui consumată.
„O jumătate de conservă face cât unul dintre cele cinci fructe și legume pe zi, datorită atât roșiilor, cât și fasolei. Conținutul de fibre este deosebit de benefic, deoarece susține sănătatea digestivă, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și poate contribui la senzația de sațietate, ceea ce ajută la gestionarea greutății”, recomandă şi dieteticianul Nichola Ludlam-Raine.
Fasolea este recomandată şi pentru faptul că este un carbohidrat cu eliberare lentă, care asigură o eliberare mai susținută și continuă de energie, și conține vitamine B, care ajută la eliberarea energiei. De asemenea, boabele de fasole sunt o sursă bună de fier, de care organismul are nevoie pentru a crește și a se dezvolta armonios. „Fierul, care este esențial pentru transportul oxigenului în sânge, este mai ușor absorbit în prezența vitaminei C, pe care fasolea la conservă o furnizează din abundență datorită roșiilor”, explică Nichola Ludlam-Raine.
„În timp ce unele conserve sunt clasificate din punct de vedere tehnic ca alimente ultraprocesate (UPF), beneficiile lor nutriționale, cum ar fi conținutul ridicat de fibre și proteine pe bază de plante, le fac un UPF care nu trebuie evitat”, este concluzia specialiştilor.