Cinci greşeli pe care trebuie neapărat să le eviţi după ce mănânci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După luarea mesei, mulţi dintre noi au mici ritualuri pentru facilitarea digestiei: beau un ceai sau o cafea, mănâncă un fruct, fac o mică siestă. Oricât ar fi de plăcute, aceste gesturi sunt însă dăunătoare pentru sănătate.

Siesta este benefică, dar nu imediat după masă

Starea de somnolenţă este normală după masă, pentru că funcţiile organismului se concentrează asupra digestiei, ceea ce duce la scăderea activităţii creierului. Însă medicii atrag atenţia că nu este bine să dormim imediat după masă. De ce? Pentru simplul fapt că atunci când dormim stăm la orizontală. Or, când suntem alungiţi bulversăm complet procesul de digestie. Alimentele ajung mai greu în intestine şi rămân mai mult timp în stomac, ceea ce frânează foarte mult digestia. În plus, culcatul favorizează refluxul gastroesofagian, adică sucurile gastrice ajung în esofag şi faringe, ceea ce creează o senzaţie de arsură şi disconfort din capul pieptului până în gură.

Lăsaţi ţigara

Ştim. Fumatul dăunează grav sănătăţii. Cu atât mai mult după masă. Pe cât este de plăcut momentul ţigării după masă, pe este de periculos. O serie de studii au arătat că a fuma o ţigară după masă echivalează cu a fuma mai multe ţigări în timp normal. Motivul? Nicotina inhalată după masă va trece în tubul digestiv unde se va combina cu oxigenul din sânge, în condiţiile în care cea mai mare parte din fluxul sanguin este concentrat asupra digestiei în acel moment. Din această cauză creşte considerabil riscul de cancer.

Un fruct după masă? Nu e o idee prea bună

Incontestabil, fructele reprezintă surse excelente de vitamine şi minerale. Dar nu trebuie mâncate imediat după masă. Explicaţia este destul de simplă: fructele fac parte din alimentele pe care stomacul le digesră cel mai uşor şi cel mai rapid, în mai puţin de 20 de minute. Or, dacă ronţăim un fruct imediat după o masă principală, acesta stagnează în stomac odată cu celelalte alimente pe care tocmai le-am ingerat. Şi cum în stomac se află un mediu cald şi umid, fructele blocate acolo fermentează şi provoacă aciditate.

Evitaţi guma de mestecat

Cu toate că reclamele promovează guma de mestecat drept un aliment-miracol care ne ajută la curăţarea dinţilor şi împrospătarea respiraţiei după masă, medicii ne recomandă cu totul altceva. Mestecatul unei gume după masă ne poate ajuta să scăpăm de mirosul respiraţiei, dar ne şi face să înghiţim mult aer în acelaşi timp. Rezultatul? Balonare după masă, senzaţie de disconfort, eructaţii, digestie dificilă.

Atenţie la sport!

Toţi medicii ne recomandă să facem mişcare după masă. Corect, mişcarea este benefică. Dar asta nu înseamnă că ne apucăm să facem câteva ture de alergare sau o şedinţă de fitness. Tot ce putem face este o plimbare pe jos. Altfel, efortul fizic intens împiedică sistemul digestiv să asimileze corect nutrienţii şi poate conduce la dureri de stomac, disconfort pricinuit de suprasolicitarea organismului. Mai ales după o masă copioasă, digestia presupune un anumit efort din partea organismului, iar sportul de asemenea. De aceea, a face ambele lucruri deodată înseamnă suprasolicitare maximă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite