Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
0Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
Unii oameni pur şi simplu se tem de fericire, dar asta nu înseamnă că sunt trişti tot timpul. Totuşi, de cele mai multe ori, ei evită acele situaţii şi activităţi despre care cred că vor fi distractive sau îi vor binedispune. Cherofobia este considerată de specialişti un mecanism de apărare după o traumă sau un conflict şi este un fenomen pe care cercetătorii l-au validat ştiinţific în Manualul de Diagnostic şi Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM-5), potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru.
În opinia psihologului, există foarte mulţi oameni care se tem de fericire, ba chiar adoptă o rezistenţă vădită. „Pentru multe culturi non-occidentale, importanţa fericirii este redusă sau ia o poziţie inferioară în comparaţie cu alte obiective sociale. Acest lucru este cauzat, în parte, de faptul că fericirea personală este promovată în culturile individualiste mai degrabă decât colectiviste“, explică aceasta.
„De exemplu, în societăţile individualiste, cum sunt SUA şi Europa de Vest şi Nord, drepturile, libertatea şi preferinţele personale ale fiecărui individ sunt accentuate faţă de nevoile şi aşteptările unui grup, precum familia sau comunitatea. De cealaltă parte, în societăţile colectiviste precum Asia de Est şi America Centrală şi de Sud, nevoile şi aspiraţiile unui grup important au prioritate faţă de cele ale individului.
Rezultă că, dacă scopul principal al unei anumite culturi sunt relaţiile sociale, fericirea personală poate să nu aibă atâta semnificaţie. Mai mult decât atât, fericirea personală poate fi chiar percepută ca dăunătoare armoniei sociale. Ideea că fericirea poate să nu sublinieze întotdeauna binele social pune bazele conceptului de cherofobie“, Laura Maria Cojocaru, fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
Care sunt simptomele
Afecţiunile care se bazează pe diverse frici sunt clasificate drept tulburări de anxietate în DSM-5. Cele mai importante simptome în cazul acestui tip de anxietate sunt, potrivit psihologului: „Simptome cognitive - să crezi că dacă te simţi fericit eşti o persoană rea; să crezi că a fi fericit va duce la ceva rău; să nu-ţi exprimi fericirea ca să nu-I superi pe alţii - şi simptome comportamentale - evitarea adunărilor sociale vesele, respingerea relaţiilor sau oportunităţilor care pot aduce fericire“.
Şi cum nu există efect fără cauză, această fobie are, la bază, câteva motive declanşatoare. „Teama de a pierde fericirea obţinută, o pierdere pe care o pot anticipa drept devastatoare, este unul dintre ele. Apoi, convingerea că fericirea poate poate fi urmată de tristeţe sau evenimente adverse : «după bine, vine rău» pare a fi o credinţă bine înrădăcinată în subconştientul uman. Frica de emoţii intense este un alt motiv, deoarece persoanele cu anxietate se tem că îşi vor pierde controlul asupra emoţiilor sau asupra reacţiilor comportamentale la acele emoţii“, enumeră specialistul câteva dintre motive.
„Mulţi dintre noi au simţit poate, la un moment dat, o teamă de a fi prea fericiţi fundamentată pe ideea că acest sentiment ar putea să nu dureze şi că în cele din urmă ne putem confrunta cu dezamăgirea. Din orice unghi am privi cherofobia şi indiferent de mediul nostru cultural, cu toţii merităm să trăim o viaţă fericită. Aceasta nu este o opinie occidentalizată, ci o condiţie de bază pe care toţi oamenii, ar fi firesc şi sănătos, să-şi dorească să o atingă. Cu toţii ar trebui să fim mulţumiţi şi plini de experienţe care ne aduc sens, scop şi succes şi să nu lăsăm fricile să profite de minte“, a concluzionat psihologul Laura-Maria Cojocaru.