De unde vine pofta necontrolată de „a ronţăi“ alimente nesănătoase
0După ce studii anterioare au descoperit că lipsa somnului este una din cauzele strâns legate de creşterea dimenisiunii taliei, cercetătorii au descoperit şi că oamenii care nu se odihnesc suficient au o poftă de mâncare crescută şi se îndreaptă cu precădere către alimentele considerate nesănătoase.
Cercetări recente arată că hormonii sunt puternic influenţaţi de schimbările produse în regiunile creierului responsabilie de declanşarea poftelor şi a recompenselor. Oamenii care nu dorm suficient au înregistrat un procent mai mare al poftei de mâncare, scrie theguardian.com.
Studiul, publicat în „Journal of Neuroscience“, a împărţit subiecţii în două grupuri. O parte a fost trimisă acasă la culcare purtând un dispozitiv de urmărire a somnului, iar cealaltă a rămas în laborator toată noaptea, unde au fost organizate jocuri de societate.
Tuturor le-a fost evaluat apetitul în dimineaţa următoare. Li s-au arătat diferite imagini, o parte dintre acestea conţinând diferite preparate. Rezultatele au arătat că subiecţii care nu dormiseră în noaptea precedentă au înregistrat un apetit crescut, alegând cu precădere mâncare nesănătoasă şi dulciuri.
Christian Benedict, neurolog de la Universitatea Uppsala din Suedia, unul dintre cercetătorii care au luat parte la studiu, a spus că atunci când oamenii sunt lipsiţi de somn, creierul lor foloseşte mai multă energie, fiind perfect predictictibilă nevoia mai mare de hrană. O persoană care nu doarme suficient va consuma mai multă mâncare, de aici şi cazurile de supraponderabilitate înregistrate în rândul celor care au un program haotic.
Specialistul a subliniat importanţa luării în calcul şi a faptului că există mai mulţi factori care pot afecta greutatea corporală, nu doar lipsa somnului. „Nu este vorba doar despre lipsa somnului. Activitatea fizică este extrem de importantă, limitarea consumului de zahăr, alimentele alese şi nivelul de stres. Pentru a ne menţine greutatea nu trebuie doar să dormim“, a spus Benedict.