Cele mai frecvente mituri legate de medicamentele prescrise de psihiatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia poate afecta abilitatea cuiva de a funcţiona normal în societate
Depresia poate afecta abilitatea cuiva de a funcţiona normal în societate

Anxietatea sau depresia pot afecta abilitatea cuiva de a funcţiona normal în societate. Medicaţia nu este un semn de slăbiciune, ci un pas către vindecare, însă ea trebuie însoţită de psihoterapie.

În lupta cu probleme psihice precum depresia sau anxietatea, există, în general, două abordări: psihoterapia şi medicamentaţia. Dintre cele două, cea din urmă este cea mai la îndemână, numeroase reclame şi articole îndrumându-ne spre soluţia rapidă de a lua o pastilă ce ne rezolvă problemele psihice. În acelaşi timp, psihoterapia este soluţia mai complexă, ce necesită mai mult timp, dar care a arătat rezultate eficiente pe timp îndelungat, explică dr. Mihai Bran, medic psihiatru.

„Medicamentele reuşesc să elimine simptomele de anxietate sau depresie mai rapid, dând astfel persoanei în cauză şansa de a-şi îmbunătăţi starea mintală pe termen lung prin psihoterapie“, adaugă specialistul.    

O problemă ce stă în calea acestei soluţii a tratamentului mixt constă în frica multor pacienţi de medicaţia asociată cu problemele psihice. psihiatrul enumeră cele mai frecvente mituri legate de medicamentele psihotrope şi explică, de fapt, cum stau lucrurile.

Medicamentele te fac doar să uiţi temporar problemele. „Multe afecţiuni psihice distorsionează percepţia pacientului asupra problemelor cu care se confruntă. Medicaţia nu face problema să dispară, nici măcar temporar; în schimb, o face mai uşor de suportat, făcând asfel loc pentru o psihoterapie eficientă“.

Medicamentele îţi schimbă personalitatea. „Un alt mit des întâlnit; ele nu au această caracteristică, în schimb ele pot întoarce pacientul la dispoziţia dinaintea instalării problemei psihice, crescând astfel funcţionalitatea“.

Medicamentele favorizează creşterea în greutate. „Ca orice medicament, cele psihotrope au efectele lor secundare. Printre acestea, este posibil să fie şi creşterea în greutate sau, dimpotrivă, scaderea în greutate. Dacă se observă aceste efecte, cel mai bine este să aveţi o discuţie cu medicul dumneavoastră. Medicamentele pentru probleme psihice se iau, în general, pe o perioadă limitată de timp şi sub supraveghere medicală. Odată ce problema este sub control, medicul va formula un plan pentru reducerea treptată a medicaţiei, până la eliminare“.

Medicamentele pentru probleme mintale sunt un semn de slăbiciune. „Atunci când probleme precum anxietatea sau depresia afectează abilitatea cuiva de a funcţiona normal în societate, medicaţia nu e un semn de slăbiciune, ci un pas spre redobândirea liniştii mintale“.

Medicatia poate afecta viaţa sexuală. „Unele medicamente, precum antidepresivele sau antipsihoticele, pot avea efecte asupra vieţii sexuale, iar în aceste cazuri trebuie discutat cu medicul pentru a se găsi soluţii alternative“.

Medicamentele pot creşte riscul de sinucidere şi, în special, antidepresivele. „Tratamentul este foarte eficient în a preveni sinuciderea, rata sinuciderilor în zonele unde antidepresivele sunt des prescrise, fiind semnificativ mai mică decât în alte locuri“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite