Cele mai bune alimente care menţin plămânii sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele contribuie la însănătoşirea plămânilor  FOTO Arhivă
Fructele şi legumele contribuie la însănătoşirea plămânilor  FOTO Arhivă

Pe parcursul unei zile, respirăm de circa 20.000 de ori. Fiecare respiraţie este posibilă datorită plămânilor, care lucrează 24 de ore din 24 pentru a asigura celorlalte organe oxigenul vital. Orice afecţiune respiratorie afectează funcţia plămânilor. De aceea este important să îi protejăm. Putem face acest lucru inclusiv prin alimentaţie.

Sănătatea plămânilor poate fi pusă în pericol atât de afecţiuni uşoare, precum virozele respiratorii sau traheo-bronşitele, cât şi de boli grave, cum sunt pneumonia, astmul, bronşita cronică obstructivă (BPOC), cancerul pulmonar.

Exerciţiul fizic, evitarea fumatului, limitarea poluării sunt măsuri la îndemâna fiecăruia dintre noi pentru a ne păstra buna funcţionare a plămânilor. Dar ştiaţi că şi alimentaţia poate juca un rol important în menţinerea sănătăţii pulmonare? Iată care sunt cele mai bune alimente ce ne ajută să avem plămâni curaţi şi funcţionali.

Legume crucifere

Legumele crucifere sunt cele care fac parte din familia verzei. Acestea conţin antioxidanţi puternici care ajută în mod natural corpul să elimine toxinele, inclusiv de la nivelul plămânilor. De aceea, nu ezitaţi să includeţi în dieta zilnică brocoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles.

Alimente care conţin carotenoizi

Carotenoizii sunt acei pigmenţi care dau culoarea galben-oranj fructelor şi legumelor. Potrivit studiilor ştiinţifice, carotenoizii sunt capabili să reducă riscul dezvoltării cancerului de plămâni. Morcovii, dovleacul sunt alegeri ideale în sezonul rece pentru a vă asigura doza de betacaroten. Acest antioxidant este transformat în vitamina A, care contribuie la prevenirea astmului.

Alimente care conţi acizi graşi omega 3

Acizii omega 3 sunt esenţiali pentru sănătatea generală a organismului. Studii preliminare indică faptul că alimentele bogate în omega 3 au un efect benefic asupra astmului. Cele mai bune surse de omega 3 sunt peştii oceanici (somon, ton, cod, macrou etc.), dar aceşti acizi sunt prezenţi şi în nuci, seminţe de in.

Alimente bogate în acid folic

Acidul folic este absolut necesar pentru a lupta contra procesului degenerativ pulmonar şi în prevenţia tumorilor. Legumele verzi, spanacul, sparanghelul, fasolea verde, dar şi sfecla roşie sunt surse excelente de acid folic.

Usturoiul învinge infecţiile

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, usturoiul rămâne un aliment de bază atunci când vine vorba despre infecţii respiratorii. În plus, alicina din usturoi distruge radicalii liberi şi contribuie la ameliorarea astmului.

Merele

Avem un motiv în plus pentru a mânca mere în fiecare zi. Flavonoizii şi gama completă de vitamine din mere ajută la menţinerea funcţiei respratorii în stare bună şi prevenirea dezvoltării afecţiunilor pulmonare.

Ghimbirul

Ghimbirul este un adevărat aliment-medicament care poate fi adăugat atât la feluri principale de mâncare, cât şi deserturi sau sucuri de fructe. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare dovedite ştiinţific, ghimbirul protejează plămânii de efectele poluării.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite