Ce se întâmplă în organism dacă mănâncați zilnic caju. Explicațiile specialiștilor
0Nucile caju nu primesc la fel de multă atenție ca alte nuci, însă ar trebui. Conțin substanțe nutritive benefice pentru organism, inclusiv proteine, fibre, magneziu, triptofan și grăsimi nesaturate, susțin specialiștii.

Consumul de nuci a fost în mod constant legat de un risc mai scăzut de boli de inimă, probabil în parte datorită profilului lor favorabil de grăsimi. Iar caju nu fac excepție.
„Caju-urile sunt o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate și polinesaturate sănătoase pentru inimă, care pot susține sănătatea inimii”, spune Gillean Barkyoumb, dietetician, potrivit eathingwell.
Aceste grăsimi sănătoase vă pot îmbunătăți colesterolul atunci când sunt consumate în locul alimentelor bogate în grăsimi saturate, precum carnea de vită sau untul.
De exemplu, un studiu a constatat că atunci când persoanele cu diabet de tip 2 au consumat 10% din caloriile zilnice din caju, nivelul colesterolului lor s-a îmbunătățit comparativ cu persoanele care nu au consumat caju.
Dacă ați evitat caju, deoarece credeți că sunt bogate în calorii, aflați acest lucru: cercetările au descoperit că atunci când mâncăm caju, s-ar putea să nu le absorbim toate caloriile.
Acest lucru se datorează faptului că se crede că fibrele lor rețin o parte din grăsimi, eliminându-le din organism.
Există și alte vești bune. Combinația de proteine și grăsimi sănătoase pentru inimă din caju poate încetini digestia.
„Acest lucru vă poate menține satisfăcut pentru mai mult timp, ajutându-vă să mâncați mai puțin în general. În plus, caju sunt sărace în zahăr, ceea ce le face o opțiune mai bună pentru tine decât alte gustări, precum chipsurile sau bomboanele”, spune Brannon Blount, dietetician.
Poate îmbunătăți glicemia
O mulțime de studii susțin beneficiile nucilor pentru prevenirea și gestionarea diabetului. Ar putea ajuta și caju-urile? Pentru început, caju-urile sunt sărace în carbohidrați (doar 9 grame pe uncie de caju). De asemenea, sunt bogate în alți nutrienți favorabili glicemiei, precum proteine, fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți.
Furnizează antioxidanți care previn bolile
Nucile caju conțin în mod natural un cocktail de antioxidanți, în special polifenoli și flavonoide. Acești compuși puternici ajută la combaterea inflamației și protejează împotriva stresului oxidativ care poate duce la boli cronice precum bolile de inimă și cancerul.
De asemenea, caju furnizează zinc, un mineral antioxidant care vă menține sistemul imunitar puternic și sănătos.
De asemenea, studiile științifice arată că un consum regulat de alimente cu polifenoli este legat de un risc redus de demență și de îmbunătățirea performanțelor cognitive.
Cine ar trebui să le evite
Chiar dacă nucile caju oferă o mulțime de nutrienți, ar trebui să le evitați dacă sunteți alergic la nucile de copac. În plus, „caju au niveluri ridicate de oxalat, care pot duce la apariția pietrelor la rinichi”, spune Blount.
În concluzie, aceste nuci pline de nutrienți pot fi, de asemenea, utile pentru promovarea sănătății inimii, a gestionării zahărului din sânge, a sănătății oaselor și nu numai.