Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când mănânci zilnic o gustare târzie

0
Publicat:

Dacă ai obiceiul să mănânci noaptea, sau seara tîrziu, câte o gustare, ar putea avea un efect nebănuit în organismul tău. Deși pare doar o gustare nevinovată, în realitate poate avea efecte asupra sănătății tale.

Gustările târzii au impact asupra sănătății FOTO Pexels
Gustările târzii au impact asupra sănătății FOTO Pexels

Atunci când apare nevoia de a lua o gustare, e greu de rezistat tentației. Dar puțini sunt cei care se gândesc la ce efecte are asupra organismului o gustare nocturnă.

Gustarea nocturnă se referă la consumul de alimente sau băuturi după cină sau aproape de ora de culcare. Aceste pofte sunt greu de stăpânit și pot fi atribuite unor motive diverse, inclusiv foamea, obiceiul, plictiseala, stresul sau pur și simplu relaxarea înainte de culcare. La urma urmei, toată lumea poate relaționa cu plăcerea de a mânca gustări delicioase în timp ce se uită la serialul preferat de pe Netflix. Cu toate acestea, calitatea, cantitatea și momentul în care iei gustarea de seară pot avea un impact semnificativ asupra sănătății.

Efecte benefice ale unei gustări târzii

Gustările nocturne târzii pot fi o oportunitate de a oferi organismului nutrienți esențiali pe care este posibil să îi fi ratat în timpul zilei. Așadar e bine să alegi alimente nutritive și minim procesate, cum ar fi iaurtul grecesc cu fructe de pădure, biscuiți din cereale integrale cu hummus sau o porție mică de oleaginoase amestecate pentru a potoli de foame și a vă hrăni organismul cu vitamine și minerale.

Consumul de alimente bogate în proteine înainte de culcare poate sprijini, de asemenea, odihna și recuperarea dacă ești activ. „Gustarea pe timp de noapte poate ajuta la furnizarea de nutrienți, cum ar fi proteinele, necesare pentru recuperarea musculară în timp ce dormi”, spune Kelsey Kunik, dietetician nutriționist înregistrat la Graciously Nourished, pentru Eating Well.

O gustare ușoară și echilibrată înainte de culcare poate promova un somn mai bun prin prevenirea trezirii induse de foame pe timp de noapte. Dacă sunt alimente bogate în proteine, poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului de glucoză din sânge pe parcursul nopții. Aceasta este o veste bună pentru cei care suferă de diabet sau sunt preocupați de nivelul de zahăr din sânge.

Efecte mai puțin dorite în organism

Potrivit unui articol din 2020 din International Journal of Environmental Research and Public Health (Jurnalul Internațional de Cercetare de Mediu și Sănătate Publică), gustările nocturne târzii ar putea duce la disconfort gastrointestinal în timpul somnului, cum ar fi indigestie, arsuri la stomac și reflux acid. Evitați alimentele grele sau condimentate și optați pentru gustări ușoare și ușor de digerat, care nu vă vor solicita sistemul digestiv, cum ar fi un bol mic de fulgi de ovăz sau o banană cu unt de migdale.

De asemenea, consumul de gustări mari sau zaharoase aproape de ora de culcare îți poate perturba tiparul de somn, făcându-te să te trezești des pe parcursul nopții. Evită cofeina, dulciurile și gustările bogate în calorii înainte de culcare pentru a îmbunătăți calitatea somnului. „Consumul de alimente care necesită mult efort pentru a fi digerate, cum ar fi alimentele bogate în grăsimi sau mesele grele, ar putea să vă facă să vă treziți frecvent pe parcursul nopții”, mai spune Kunik.

Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că gustările nocturne au adesea drept cauză plictiseala sau din obișnuința. Acest lucru înseamnă că, probabil, mănânci prea multe calorii, ceea ce ar putea cauza o creștere neintenționată în greutate. „Gustarea târzie ar putea duce la creșterea în greutate. Dacă gustările nocturne târzii se fac adesea în timp ce te uiți la televizor sau la o altă activitate în care nu ești atent la ceea ce mănânci, poate fi ușor să mănânci mai multă mâncare decât ai face-o în mod normal”, avertizează Kunik.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite