Vitamine și minerale esențiale pentru organism

0
Publicat:

A, B6, C, D și E. Vitaminele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. Lipsa acestora își face simțită prezența și te poate afecta destul de puternic.

Vitaminele sunt esențiale pentru organism. Foto shutterstock (Arhivă)
Vitaminele sunt esențiale pentru organism. Foto shutterstock (Arhivă)

Vitamina C 

Spanac
Spanacul este bogat în vitamina C. Foto: Shutterstock Arhivă

Vitamina C ajută la creșterea imunității și favorizează absorbția fierului în organism. Fiind importantă pentru oase și pentru piele, această vitamină trebuie consumată zilnic.  

Legumele bogate în vitamina C sunt: broccoli, spanac, ghimbir, roșii și ciuperci.  

Vitamina E 

Migdale
Migdalele sunt o sursă excelentă de vitamina E. Foto Shutterstock (Arhivă)

Această vitamină acționează ca antioxidant și ajuta organismul împotriva infecțiilor. Migdalele, alunele și semințele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E. 

Vitamina B6 

Banane
Bananele sunt o sursă excelentă de vitamina B6. Foto: Arhivă

Această vitamină ar influența în mod pozitiv creșterea rezistenței organismului la unele infecții bacteriene. Iată care sunt alimentele bogate în vitamina B6: bananele, pieptul de pui, tonul, cartofii și năutul. 

Vitamina A 

Tartă cu dovleac.
Dovleacul este o sursă excelentă de vitamina A. Foto: Arhivă

Fiind foarte importanta pentru vedere, piele si imunitate, această vitamină trebuie consumată zilnic. O găsești în următoarele alimente: morcov, dovleac, pepenele galben, piersici și caise. 

Vitamina D 

Somon
Somonul este o sursă excelentă de vitamina D. Foto: Arhivă

Vitamina D, care este supranumită și „vitamina soarelui” este esențială pentru sănătatea noastră. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sistemul osos și întărește sistemul imunitar. 

Alimentele bogate în vitamina D: pește gras (somon, macrou, sardine, hering), ficat de vită, gălbenuș, ciuperci, ulei de ficat de cod. În plus, poate fi luată și din cereale, fulgi de ovăz, lapte de vacă, suc natural de portocale și lapte de soia.   

Acidul folic 

Fasole
Fasolea este o sursă excelentă de acid folic. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Cunoscut și sub numele de vitamina B9, acidul folic are numeroase beneficii pentru organism: previne apariția bolilor cardiovasculare și ajută la diviziunea celulară.  

Alimentele bogate în acid folic: fasole, mazăre și legume cu frunze verzi. 

Fierul 

Pește
Peștele este o sursă excelentă de fier. Foto: Arhivă

Fierul ajută la creșterea, rezistența în fața bolilor și previne oboseala. Organismul poate absorbi mai ușor fierul din carne, pește și ouă, dar și din nuci și semințe de dovleac. 

Seleniu 

Usturoi
Usturoiul este o sursă excelentă de seleniu. Foto: Arhivă

La fel ca și vitamina E, seleniul este un antioxidant puternic. Acest mineral poate fi găsit în: usturoi, broccoli, sardine, ton, nuci și semințe. 

Zinc 

Năut
Năutul este o sursă excelentă de zinc. Foto: Arhivă

Zincul este un mineral esențial pe care corpul nostru îl utilizează pentru a susține sistemul imunitar și funcția celulară. Acesta ajută memoria, reduce stresul și îmbunătățește aspectul pielii. 

Acest mineral poate fi găsit în: semințele de dovleac, stridii, carne de vită și miel, ficat, linte, fasole, cereale integrale și năut. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite