Ce să mănânci şi ce să eviţi pentru a avea un somn odihnitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insomnia dă de furcă multor persoane iar stilul de viaţă este, de cele mai mutle ori, de vină pentru această problemă. Însă există câteva alimente care te pot ajuta să ai un somn liniştit, la fel cum sunt şi alimente care îţi pot perturba odihna. Află care sunt acestea.

Încă din copilărie ni se spune că un pahar cu lapte cald băut înainte de culcare ne poate ajuta să dormim mai bine, iar acest lucru este cât se poate de adevărat. Lactatele conţin triptofan, o substanţă care induce starea de somn. Alte alimente care conţin triptofan sunt nucile, seminţele, bananele, mierea, carnea de curcan şi ouăle.

Pentru a amplifica efectele pozitive ale triptofanului, poţi ronţăi câţiva covrigei sau cereale, alimente care conţin carbohidraţi şi care ajută la relaxare.

Însă nu face exces, deoarece cantităţile mari de alimente consumate înainte de culcare nu te vor trimite pe tărâmul viselor, ci pe cel al indigestiilor.

În ce priveşte lista alimentelor contraindicate atunci când ai probleme cu somnul, trebuie să ştii că burgerii şi cartofii prăjiţi nu au efect sedativ, ci din contră. Alimentele de tip fast-food sunt bogate în grăsimi, care, pe lângă faptul că îngraşă, produc tulburări digestive care îţi pot întrerupe somnul liniştit cu drumuri repetate la toaletă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru preparatele culinare condimentate, care pot cauza arsuri la stomac şi te pot împiedica să ai o noapte odihnitoare.

De asemenea, evită să mănânci carne sau alte alimente bogate în proteine la ceas de seară pentru că acestea sunt greu de digerat şi stomacul nu-ţi va da pace toată noaptea. 

Atenţie mare şi la băuturile care conţin cafeină, pe lângă binecunoscuta cafea. Ciocolata, cola, ceaiul şi chiar cafeaua fără cofeină băute cu şase ore înainte de culcare îţi pot crea o stare de agitaţie şi îţi îndepărtează somnul.

Spre surprinderea multora, cafeină pot conţine şi medicamentele precum antiinflamatoarele, pastilele de slăbit, diureticele şi medicamentele contra răcelii. Verifică eticheta acestor medicamente pentru a vedea dacă ele sunt de vină pentru lipsa de somn pe care o experimentezi.

Contrar prejudecăţilor, alcoolul consumat înainte de culcare nu te ajută să dormi mai bine. E drept, alcoolul te poate trimite la culcare la rapid, dar în timpul nopţii e foarte probabil să te trezeşti frecvent din cauza transpiraţiei, a coşmarurilor sau a sunetelelor care ţi se par puternice, deşi sunt abia perceptibile.

Dacă, totuşi, ai un obicei din a consuma alcool seara, echilibrează balanţa consumând un pahar cu apă la fiecare pahar de alcool. În acest fel alcoolul se va dilua, eviţi deshidratarea şi nu vei mai avea astfel de simptome neplăcute.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite