Ce poţi face pentru a ţine stresul la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Respiraţia abdominală ne ajută să ne relaxăm şi să alungăm gândurile care ne macină.
Respiraţia abdominală ne ajută să ne relaxăm şi să alungăm gândurile care ne macină.

Stresul, acest rău al societăţii moderne, nu este o totuşi o fatalitate. Există diverse modalităţi prin care îl putem preveni sau gestiona, astfel încât să nu ne acapareze sau să ne îmbolnăvească.

În perioadele în care simţim că suntem epuizaţi, este important să ne asigurăm că dormim suficient, 7-8 ore pe noapte, şi că ne hrănim corespunzător, cât mai variat. Mulţi găsesc în alcool sau în alte vicii o cale de „scăpare“; acestea nu rezolvă problema, ci îndepărtează temporar de ea, ba mai mult, creează dependenţă.       

Gândeşte pozitiv

Modul în care gândim şi atitudinea pe care o avem vizavi de o situaţie sunt elemente determinante în ceea ce priveşte gestionarea stresului. Se întâmplă să subestimăm resursele pe care le avem pentru a face faţă problemelor, să credem că, indiferent de ceea ce facem, nu vom reuşi. A gândi negativ înseamnă să punem la îndoială capacităţile pe care le avem, să vedem obstacolele ca insurmontabile. Conştientizează gândurile negative, înarmează-te cu determinare şi răbdare şi foloseşte gândirea raţională pentru a le înlocui cu atitudinea pozitivă. 

Respiră corect

În momentele tensionante, avem tendinţa de a respira mai repede. De aceea, este bine să ne controlăm modul în care respirăm. Ca să înţelegi, priveşte cum doarme un bebeluş: burtica i se umflă, apoi se destinde. Acesta este respiraţia naturală, pe care toţi am practicat-o, dar pe care am uitat-o. Respiraţia abdominală ne ajută să ne relaxăm şi să alungăm gândurile care ne macină. Inspiră profund, umflă abdomenul şi numără până la 5. Expiră pe gură şi imaginează-ţi că trebuie să evacuezi aerul din plămâni într-un interval de 6 secunde. Repetă, inspirând timp de 6 secunde, apoi expiră în timp ce numeri până la 7.

Organizează-ţi timpul

Se poate întâmpla să dai vina pe timp atunci când ai multe de rezolvat într-un interval scurt, cum e cazul pregătirilor de sărbători sau când ai o perioadă mai aglomerată la serviciu, de pildă. Însă nu timpul este problema, ci modul de a organizare a treburilor. Ce poţi face? Stabileşte o listă a priorităţilor, ABC. În dreptul literei A notează cele mai importante (de făcut imediat), cu B pe cele de făcut cât mai repede posibil şi cu C pe cele care mai pot aştepta. Împarte ziua în mai multe părţi (3 sau 4), alocând fiecăreia diverse activităţi. Nu uita să faci şi scurte pauze, mai ales că atenţia scade după 45 de minute de muncă.

Află pe clicksanatate.ro mai multe moduri de a scăpa de stres!

Cura de slăbire cu mere topeşte 10 kg şi te menţine sănătos

Legătura dintre siestă şi diabet

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite