Ce alte boli pot transmite căpușele în afară de Lyme

0
Publicat:

Când vine vorba despre mușcătura de căpușă, toată lumea este îngrozită de pericolul bolii Lyme. E adevărat că e o boală gravă, dar mușcătura acestei insecte poate da și alte infecții. De fapt, cinci tipuri diferite de infecții poate da această insectă.

Mușcătura de căpușă poate da infecții  FOTO Shutterstock
Mușcătura de căpușă poate da infecții FOTO Shutterstock

Atunci când ne înțeapă, căpușele elimină o substanță care e face să nu simțim înțepătura ei. Practic, e ca un anestezic local, astfel că ea se poate instala liniștită în piele, unde unde se va înfrupta zile bune, până când o putem descoperi. În acest timp, bolile pe care le pot transmite ajung în corp, arată Insider.

Cele mai frecvente boli transmise de căpușe și simptome:

Boala Lyme

Este cea mai frecventă boală transmisă de căpușe în Statele Unite, potrivit CDC. Aproximativ 470.000 de persoane se îmbolnăvesc de boala Lyme în Statele Unite în fiecare an și se crede că aceasta afectează aproape 15% din populația globală.

Boala Lyme este răspândită de căpușa cu picioare negre, cunoscută și sub numele de căpușa cerbului. Multe persoane care se îmbolnăvesc de boala Lyme dezvoltă o erupție cutanată roșie sau albastră care se întinde pe o suprafață mai mare de doi centimetri. Doar 20% dintre persoane fac bine-cunoscuta erupție de tip „ochi de taur”.

Alte simptome ale bolii Lyme includ febră, oboseală severă, dureri de cap, dureri musculare și articulare și ganglioni limfatici umflați.

Febră pătată din Munți Stâncoși

Cazurile de febră pătată din Munții Stâncoși au crescut constant în ultimele două decenii în Statele Unite, de la 495 de cazuri în 2000 până la 5.709 în 2019. Aproximativ 60% dintre cazuri sunt raportate în Carolina de Nord, Tennessee, Missouri, Arkansas, Oklahoma și părți din Arizona.

Simptome ale infecției după mușcătura de căpușă
Simptome ale infecției după mușcătura de căpușă

Boala este răspândită de câteva căpușe diferite, inclusiv căpușa de lemn din Munții Stâncoși, căpușa americană a câinelui și căpușa maro a câinelui.

În afară de o erupție cutanată roșie cu pete, alte simptome timpurii ale infecției includ dureri de cap, febră și probleme gastrointestinale.

Anaplasmoză

Cazurile de anaplasmoză au crescut în Statele Unite, de la doar 348 în 2000 la 5.655 de cazuri în 2017. Este cel mai frecvent raportată în nord-estul și în partea superioară a regiunii Midwest.

Anaplasmoza este transmisă de căpușa cu picioare negre - numită și căpușa cerbului -, precum și de căpușa cu picioare negre vestică.

Simptomele anaplasmozei încep de obicei la una sau două săptămâni după mușcătura de căpușă și includ febră, frisoane, dureri de cap severe, dureri musculare, greață, vărsături, diaree și pierderea poftei de mâncare.

Babesioza

Babesioza poate provoca simptome asemănătoare gripei

De obicei, există între una și două mii de cazuri de babesioză în fiecare an în Statele Unite.

Unele persoane care contractează babesioza nu dezvoltă niciun simptom și nu vor avea nevoie de tratament. Dar alții dezvoltă simptome precum febră, dureri musculare sau articulare, greață și dureri de cap, potrivit CDC.

Erupția cutanată asociată căpușelor din sud Boala poate provoca o erupție cutanată asemănătoare cu boala Lyme

Persoanele cu Erupții cutanate asociate cu căpușe din sudul țării pot avea erupții cutanate roșii în formă de ochi de taur, asemănătoare cu cele observate în cazul bolii Lyme.

STARI

Mușcăturile de căpușă singuratică cu stea au fost din ce în ce mai mult legate de sindromul alfa-gal, cunoscut și sub numele de alergia la „carne roșie”. Dar căpușele singuratice cu stea pot transmite, de asemenea, o infecție cunoscută sub numele de boala erupțiilor cutanate asociate cu căpușe din sud (STARI).

Cel mai notabil simptom al STARI este o erupție cutanată, care seamănă cu ochiul de taur al bolii Lyme. O erupție cutanată STARI se dezvoltă, de obicei, după șase zile.

Pacienții STARI au mai puține șanse de a avea mai multe pete de erupție cutanată, iar dimensiunea petelor lor este mai mică decât cele observate în cazul bolii Lyme.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite