Tot mai multe persoane sunt afectate de alergia la carne cauzată de mușcătura unui tip de căpușă

0
Publicat:

Sindromul alfa-gal, alergia la carne, este legată de mușcătura unui tip de căpușe. Rata americanilor care dezvoltă această alergie rară la carne în urma mușcăturii de căpușe este în creștere, spun cercetătorii, și este posibil să fi afectat deja până la 450.000 de oameni.

Căpușa „stea” care provoacă alergia la carne  FOTO Shutterstock
Căpușa „stea” care provoacă alergia la carne FOTO Shutterstock

Noile date publicate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) joi arată o creștere abruptă a cazurilor de sindrom alfa-gal. Alergia declanșează o reacție la mai multe tipuri de carne sau produse de origine animală, reacție ce poate pune viața în pericol. Oamenii de știință din SUA au urmărit sindromul alfa-gal și au ajuns la concluzia că este dat de mușcătura de căpușă numită „stea singuratică”. Este acea căpușă identificată prin pata albă de pe spate și se găsește mai ales în părțile de sud și de est ale SUA. Dar experții avertizează că zona lor se extinde din cauza schimbărilor climatice, arată BBC.

Alergie la unele tipuri de carne

Mușcătura acestei căpușe, numită oficial Amblyomma americanum, poate da, practic, alergie la carne. Reacția apare atunci când consumă anumite tipuri de carne și produse de origine animală. Lista alimentelor periculoase pentru persoanele care suferă de sindromul alfa-gal include carnea de porc, vită, iepure, miel, căprioară, gelatină, lapte, unele produse lactate și anumite produse farmaceutice.

Simptomele sindromului puțin înțeles includ crampe de stomac, diaree, urticarie și dificultăți de respirație care ar putea declanșa anafilaxie, care este fatală.

Reacțiile sindromului alfa-gal pot fi diferite de la o persoană la alta, variind de la ușoare la severe sau chiar punând viața în pericol, spune CDC. Anafilaxia este o reacție care poate pune viața în pericol și implică mai multe sisteme de organe. Acesta necesită îngrijiri medicale urgente.

Dificil de diagnosticat

Dar este posibil ca oamenii să nu aibă o reacție alergică după fiecare expunere la alfa-gal, notează CDC. Din cauza vitezei mai mici cu care organismul digeră carnea, poate fi foarte dificil de observat orice simptome care apar. Peste 110.000 de cazuri au fost detectate din 2010, spune CDC. Din 2017 până în 2021, numărul cazurilor a crescut cu aproximativ 15.000 pe an. Din cauza dificultăților de diagnosticare, CDC spune că până la 450.000 de americani în total ar fi putut dezvolta alergii la carne din cauza alfa-gal.

Un sondaj efectuat pe 1.500 de medici și lucrători din domeniul sănătății de anul trecut a constatat că 42% dintre aceștia nu auziseră niciodată de sindrom.

Experții îi avertizează pe oameni să se acopere în aer liber și să-și verifice în mod regulat corpul pentru mușcături de căpușe. Înțepăturile de căpușe pot provoca mai multe boli periculoase - cum ar fi boala Lyme - și sunt cele mai frecvente în lunile mai calde.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite