Ce alimente să eviți dacă suferi de artrită. Două alimente zilnice sunt declanșatoarele durerii
0O dietă echilibrată poate ajuta la gestionarea artritei. Specialiștii le recomandă celor care confruntă cu această afecțiunea să evite anumite alimente care le intensifică inflamațiile și durerea.
Artrita este o afecțiune comună care poate cauza durere, umflături și inflamații, și poate afecta mobilitatea. Aceasta are în prezent un remediu, însă simptomele pot fi gestionate. Dieta poate influența semnificativ afecțiunea, fie ameliorând-o, fie înrăutățind-o.
Experții le recomandă milioanelor de pacienți de artrită din să nu consume două fructe comune care ar putea agrava condiția lor. Comitetul Medicilor a evidențiat anumite alimente ca „declanșatori ai durerii”, inclusiv două alimente zilnice ale oamenilor.
„Deși factorii genetici sunt importanți, studiile arată că factorii de stil de viață, inclusiv dieta, joacă un rol esențial. Dacă suferi de artrită reumatoidă, o schimbare a dietei te-ar putea ajuta, și poate chiar să îți elimine complet durerea. În studiile de cercetare, mulți oameni care au renunțat la anumite alimente declanșatoare au constatat că durerea lor s-a îmbunătățit sau a dispărut. Când acele alimente sunt eliminate, dispare și inflamația. Un sondaj realizat pe mai mult de 1.000 de pacienți cu artrită a relevat că carnea roșie, zahărul, grăsimile, sarea, cafeina și plantele din familia Solanaceelor sunt cele care agravează cel mai frecvent afecțiunea", potrivit unui nou raport privind afecțiunea.
În 2013, un studiu publicat în Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications a analizat legătura dintre solanină, compus toxic produs în plantele din familia Solanaceelor, precum cartoful și vinetele, și artrită. Rezultatele arată că două alimente pe care oamenii le consumă zilnic conțin acest compus toxic, este vorba despre mere și roșii.
„Studiul actual a fost realizat pe 18 șobolani albi femele, postmenopauza, pentru a investiga efectul solaninei asupra simptomelor artritei reumatoide. Datele studiului arată că vârsta înaintată și postmenopauza, combinate cu artrita și umflarea articulațiilor, impun eliminarea sau evitarea plantelor din familia Solanaceelor pentru a reduce durerea articulară și pentru a preveni distrugerea țesuturilor”, explică studiul din 2013 menționat.
Deși au ieșit aceste rezultate, mai multe organizații au contestat validitatea acestora. Societatea pentru Artrită din Canada a recomandat monitorizarea reacțiilor personale la alimentele care conțin solanină, scrie The Mirror.
În alte materiale publicate pe aceeași temă, cercetătorii au descoperit recent că există un medicament care poate controla nivelul de zahăr din sânge în diabetul de tip 2. Acesta poate aduce beneficii și pacienților cu anumite boli autoimune. Medicamentul, Canagliflozin, acționează asupra celulelor T – care sunt implicate de obicei în combaterea infecțiilor, dar care pot ataca greșit țesuturile sănătoase în condițiile autoimunității.
Prin urmare, acțiunea Canagliflozin asupra acestor celule ar putea ajuta sutele de mii de cazuri care suferă de artrită reumatoidă și zeciile de mii persoane cu lupus, din întreaga lume.