Care sunt cele mai bune sau cele mai proaste vase pentru gătit. Care trebuie evitate cu orice preț

0
Publicat:

Cu toții știm că cea mai sănătoasă mâncare e cea gătită acasă, în bucătăria proprie. În orice familie există o bucătărie, unde se gătește și se asigură hrana zilnică pentru toți membrii. Dar oricine gătește acasă ar trebui să știe ce vase ar trebui să aleagă și carre ar trebui evitate.

Cele mai bune vase pentru gătit
Cele mai bune vase pentru gătit

Vasele în care gătim acasă mâncarea pot avea efecte pe termen lung, dacă nu le alegem cu atenție. Astfel, ca să gătim sănătos, nu doar alimentele trebuie alese cu grijă, ci și vasele.

Aliminiul trebuie evitat

Spre exemplu, despre vasele de aluminiu se știe deja de mai mulți ani că nu ar trebui folosite la gătit. Acesta are efecte dăunătoare asupra organismului uman, de la tulburări ale sistemului hormonal la apariţia bolii Alzheimer. De altfel, aluminiul este pe lista celor mai periculoase substanţe toxice, listă făcută de Departamentul de Sănătate SUA, scrie Click! Sănătate.

Specialiștii spun că alimentele pot fi păstrate în vasele de aluminiu, dar nu ar trebui să gătim în ele. Aparent, la prepararea termică în aceste vase se eliberează acele substanțe toxice care ajung, apoi, în mâncare. În schimb, chiar și folia de aluminiu, poate fi folosită pentru a ne ambala un sandvici, însă este nerecomandată la alimentele gătite în cuptor.

Alimente gătite la abur

Estecunoscută ca fiind una dintre cele mai sănătoase metode de gătit. Aparatele de gătit la abur folosesc vaporii de apă obținuți în urma fierberii. Există în comerț aceste dispozitive care au vase perforate, situate unele peste altele. În lipsa unui astfel de aparat de gătit, puteți folosi fără probleme o sită, așezată pe o cratiță cu apă și acoperită cu un capac. Totul e ca toate să se potrivească la dimesiune.

Oala sub presiune

Este cea mai eficientă pentru că scurtează foarte mult timpul de gătire. Avantajul acestei oale de gătitcu aburi este că se păstrează toți nutrienții din alimente și se face economie de timp.

Presiunea şi temperatura din interiorul oalei sunt foarte ridicate, iar gătirea se reglează printr-o valvă de siguranţă. Când presiunea este foarte mare, se ridică valva şi se eliberează vaporii de abur şi picăturile de apă.

Profesorul Mencinicopschi recomandă vasele din oţeluri inoxidabile.

Wok-ul coace uniform

Acest vas a ajuns mai recent în bucătăria românească, fiind „împrumutat” din bucătpria asiatică, unde este frecvent folosit. Este, la bază, ca o tigai, dar mult mai adânc. Forma lui permite amestecarea uniformă a alimentelor, folosind o cantitate mică de ulei sau de grăsime. În plus, legumele sau carnea se coc mult mai repede, menţinând astfel nutrienţii în alimente. Specialiștii recomandă unul de fontă.

Tigăile ceramice sau email

Vasele din ceramică sunt şi ele o alegere foarte bună. Dezavantajul este că atunci când se deteriorează, trebuie aruncate. Unele studii au arătat că tigăile din ceramică, folosite la temperaturi mai mari de 260 de grade pot fi cancerigene. Oricum, vasele de ceramică sau cu un strat gros de ceramică sunt vase sigure pentru gătit.

La fel de sigure pentru gătit sunt și vasele din email sau cele cu strat gros de email. Acesta este antibacterian, nu reţine mirosuri, nici resturi alimentare. Și la acestea, dezavantajul este că atunci când sunt zgâriate, trebuie aruncate. Nu se mai recomandă folosirea lor.

Vase din fontă, lemn sau sticlă

De asemenea, vasele de fontă sunt şi ele o alegere bună. Un mic dezavantaj este că se încălzesc foarte greu, dar partea bună este că păstrează căldura foarte mult timp. Pentru mâncărurile care necesită fierbere îndelungată sunt fi perfecte. Ca să se păstreze cât mai bine, acestea se curăţă cu o ceapă tăiată pe din două şi se freacă cu o bucată de cârpă înmuiată în ulei.

De departe însă, cele mai sănătoase materiale pentru casele din bucătărie sunt stilca și lemnul.

Vasele de inox, sigure

Și inoxul este un material sigur pentru gătit. Vasele din inox sunt o alegere la fel de bună, însă mai degrabă pentru fiert, decât pentru copt. Nu eliberează substanţe toxice şi este un material sigur pentru alimente. Dar aveţi grijă ca vasele din inox să nu aibă mânere din aluminiu.

Vasele de inox nu se freacă cu buretele de sârmă, deoarece se zgârie şi capătă un aspect neplăcut.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite