AIEA condamnă excluderea de către Iran a mai multor inspectori ai săi: „Un alt pas în direcţia greşită”

0
Publicat:

Iranul a retras acreditarea mai multor inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) însărcinaţi cu monitorizarea programului său nuclear, a transmis sâmbătă acest organism al ONU, condamnând o mişcare „fără precedent", relatează AFP, citată de Agerpres.

Reactor nuclear iranian. Foto: EPA-EFE
Reactor nuclear iranian. Foto: EPA-EFE

Directorul general Rafael Grossi și-a exprimat regretul într-un comunicat.

„Astăzi, Republica Islamică m-a informat despre decizia sa de a retrage numirea mai multor inspectori cu experienţă din Agenţie", a transmis șeful AIEA.

Prin această măsură, care survine după un alt caz recent, „Iranul a eliminat o treime din grupul central" de experţi, ceea ce afectează „direct şi drastic" capacitatea AIEA de a-şi îndeplini misiunea şi de a garanta caracterul paşnic al activităţilor nucleare, a spus Rafael Grossi.

„O lovitură inutilă unei relaţii deja tensionate"   

Teoretic permisă de acordurile dintre Agenţie şi Iran, această decizie unilaterală este „disproporţionată şi fără precedent", a spus Grossi.

Directorul general al AIEA a catalogat decizia drept „un alt pas în direcţia greşită" şi „dă o lovitură inutilă unei relaţii deja tensionate", cerând guvernului să-şi „revizuiască poziţia" şi să „rectifice situaţia".

AIEA se luptă de mai bine de doi ani să controleze programul nuclear al Iranului, care continuă să se dezvolte, în ciuda faptului că Teheranul a negat că vrea să ajungă să deţină bomba atomică.

Explicațiile Iranului și avertizările făcute de SUA, Franţa, Germania şi Regatul Unit

Iranul a explicat că a făcut acest pas ca răspuns la un avertisment emis săptămâna aceasta de Statele Unite şi ţările europene din grupul E3 (Franţa, Germania şi Regatul Unit) la reuniunea Consiliului Guvernatorilor de la Viena, sediul AIEA.

În faţa „refuzului deliberat al Iranului de a coopera cu Agenţia", ele au ameninţat cu o nouă rezoluţie. Dacă Teheranul „nu pune în aplicare acţiunile esenţiale şi urgente" necesare, Consiliul „va trebui să fie pregătit să ia măsuri suplimentare", a avertizat cvartetul.

Deocamdată, puterile occidentale au rămas la o „declaraţie comună" susţinută de şaizeci de ţări, cerând Iranului să „acţioneze imediat" pentru a rezolva disputele cu AIEA.

„Au abuzat de spaţiul Consiliului în scopuri pur politice"

Poziţia acestora este considerată inacceptabilă de guvernul iranian.

„Din păcate", E3 şi Washingtonul „au abuzat de spaţiul Consiliului în scopuri pur politice", a precizat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, Nasser Kanani, într-o declaraţie, subliniind „necesitatea neutralităţii Agenţiei".

Ca răspuns la retragerea Statelor Unite decisă în 2018 de preşedintele Donald Trump, Republica Islamică a renunţat treptat la angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015 cunoscut sub acronimul JCPOA.

Respectivul acord trebuia să limiteze activităţile atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Discuţiile purtate la Viena de diferite părţi interesate pentru a-l revigora au eşuat anul trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite