Când devine îngrijorător sforăitul? Iată ce spun experții în somn

0
Publicat:

În timp ce pentru partenerul tău sforăitul poate fi pur și simplu deranjant, sunetele neplăcute pe care le scoți în timpul somnului pot indica, de asemenea, o afecțiune de sănătate ascunsă.

Cum știți dacă zgomotele pe timp de noapte sunt inofensive sau dăunătoare
Cum știți dacă zgomotele pe timp de noapte sunt inofensive sau dăunătoare

Potrivit statisticilor Fundației pentru somn, sforăitul afectează aproximativ 57% (aproape 73 de milioane) dintre bărbați, 40% (peste 52 de milioane) dintre femei și 27% dintre copiii din SUA. Sforăitul ocazional poate apărea dintr-o varietate de motive și este de obicei inofensiv, dar, în unele cazuri, ar putea fi un semn de apnee obstructivă în somn (OSA), o tulburare gravă legată de bolile de inimă, potrivit Yahoo News.

De fapt, o cercetare recentă prezentată la Congresul internațional al Societății Europene de Pneumologie 2023 a constatat că pacienții cu OSA care au folosit un aparat CPAP (presiune pozitivă continuă în căile respiratorii) în timp ce dormeau în fiecare noapte și-au redus riscul de a muri din cauza mortalității din toate cauzele cu 40%, alături de reducerea riscului de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu 36% și de diminuarea cu 18% a șanselor de a ajunge în spital cu o problemă legată de inimă.

Așadar, cum știți dacă zgomotele pe timp de noapte sunt inofensive sau posibil dăunătoare - și ce se poate face pentru a remedia problema? Doi specialiști în somn își dau cu părerea.

Institutul Național pentru Îmbătrânire definește sforăitul ca fiind sunetele care apar în timpul somnului atunci când respirația este blocată, cauzate de țesuturile din partea superioară a căilor respiratorii care se lovesc între ele și vibrează. Mai mulți factori pot duce la blocarea căilor respiratorii, inclusiv congestia nazală, fumatul, consumul de alcool și sedative, istoricul familial și sexul.

„Riscul de sforăit este un amestec de tipul de corp - persoanele mai grele au tendința de a sforăi mai mult - poziția corpului - sforăitul este mai mare atunci când ești în poziția culcat pe spate - și vârsta, deoarece riscul crește odată cu vârsta”, spune pentru Yahoo Life Dr. Chris Winter, autorul cărții The Sleep Solution și gazda podcastului Sleep Unplugged.

O obstrucție fizică, cum ar fi amigdalele mari, o gură mică cu o limbă mare sau adenoidele (țesut limfoid care se află în partea din spate a pasajului nazal), poate, de asemenea, să blocheze fluxul de aer, spune Michael Breus, psiholog clinician și fondator al Sleep Doctor, pentru Yahoo Life.

Frecvența și intensitatea pot determina dacă sforăitul poate fi periculos pentru sănătatea ta. Sforăitul ușor, sporadic, nu necesită asistență medicală. Cu toate acestea, sforăitul puternic de cel puțin trei ori pe săptămână, care este însoțit de un model de respirație de tip sufocare, gâfâială și somn agitat - urmat de dureri de cap matinale și oboseală excesivă în timpul zilei - sunt semne de apnee obstructivă în somn, o tulburare care apare atunci când căile respiratorii superioare se blochează de mai multe ori în timpul somnului, reducând sau oprind complet fluxul de aer, potrivit National Institutes of Health.

Aproximativ 30 de milioane de americani suferă de OSA, însă doar 6 milioane de persoane au fost diagnosticate cu această afecțiune, potrivit Asociației Medicale Americane. În plus, Asociația Americană a Inimii afirmă că adulții cu AOS au rate mai mari de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli coronariene și insuficiență cardiacă.

Amândoi medicii de somn afirmă că nu toți cei care sforăie suferă de OSA, dar sforăitul regulat și deranjant care nu este atribuit OSA ar putea duce la alte probleme de sănătate.

„Sforăitul este considerat din punct de vedere tehnic ca fiind o respirație perturbată în timpul somnului, ceea ce înseamnă că nu primești 100% aer complet în plămâni, iar acest lucru poate avea consecințe asupra sănătății în timp”, explică Breus. În plus, el spune că există câteva probleme de sănătate legate de sforăit, inclusiv congestia cronică și GERD, sau refluxul.

„În plus față de faptul că sforăitul este un semn pentru apneea de somn - o afecțiune care prezintă un risc semnificativ pentru sănătate - există dovezi că sforăitul poate fi legat de probleme cognitive și probleme cardiace, cum ar fi tensiunea arterială ridicată”, explică Winter.

Rezultatele unui studiu realizat la Universitatea Texas din Dallas sugerează că sforăitul poate întrerupe procesele care afectează sănătatea creierului, în timp ce cercetătorii de la Spitalul Henry Ford au descoperit că sforăitul izolat ar putea duce la îngroșarea sau la anomalii la nivelul arterei carotide (două vase de sânge majore care alimentează creierul cu sânge oxigenat) - un precursor al aterosclerozei, sau al întăririi arterelor.

Dacă nu suferiți de SAO, Breus recomandă câteva strategii de stil de viață care pot reduce la minimum sforăitul nocturn. Pentru început, evitați să dormiți pe spate. „Încercați să purtați un tricou strâmt cu un buzunar mic pe spate”, spune el. „Apoi, puneți o minge de tenis sau de baseball în buzunar. Acest lucru vă ajută să nu vă rostogoliți pe spate”.

Alte remedii naturale pe care Breus le sugerează includ ridicarea capului în timp ce dormiți (luați în considerare folosirea unei perne de pană care ridică partea superioară a corpului), abținerea de la alcool și medicamente sedante înainte de culcare, renunțarea la fumat și pierderea în greutate. „Deși această strategie de gestionare nu funcționează pentru toată lumea, unii oameni observă o scădere a sforăitului după pierderea în greutate”, spune el.

Dispozitivele anti-sforăit fără prescripție medicală, cum ar fi piesele bucale sau apărătorile bucale, pot fi o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor pentru atenuarea acestei probleme, notează Breus. „Aceste dispozitive pot ajuta la menținerea căilor respiratorii deschise și la reducerea sforăitului prin poziționarea maxilarului inferior înainte în timpul somnului sau prin reeducarea limbii”.

Dacă vă confruntați cu congestia sinusurilor, el sugerează să vorbiți cu un medic. „Unele decongestionante pot provoca efecte secundare sau agrava congestia nazală în timp, așa că discutați cu furnizorul de servicii medicale înainte de a utiliza decongestionante nazale pentru a trata sforăitul”, continuă Breus.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite