Calea germană spre a te simți bine. Ce sunt „retragerile de sănătate” pentru părinți

0
Publicat:

Germania este, probabil, singura țară din lume în care părinții aflați în dificultate au dreptul legal, la fiecare patru ani, o „retragere de sănătate” de aproximativ trei săptămâni, potriovit  BBC.

Părinți și copii. FOTO Shutterstock
Părinți și copii. FOTO Shutterstock

Este denumită "Kur", iar cei care n-au auzit de această „retragerea de sănătate”, s-ar putea duce cu gândul la un concediu medical pentru părinți, dar e mai mult decât atât. 

„Retragerea” poate fi făcută nu doar pentru a trata o afecțiune medicală, ci și ca măsură preventivă pentru a împiedica problemele relativ ușoare să se transforme în probleme mai grave.

Un „Kur” este prescris de un medic și este finanțat, preponderent, de asigurări, iar hrana, îngrijirea copiilor și terapiile sunt încluse. 

„Principala mea nevoie a fost într-adevăr să petrec cât mai mult timp cu fiul meu, fără stres, și să revin la un stil de viață mai sănătos", spune Schwerk,  unul dintre beneficiari. 

În urmă cu trei ani, împreună cu fiul său cel mic, a petrecut trei săptămâni la o clinică de la malul mării. Schwerk a beneficiat acolo de cursuri de terapie, de relaxare musculară, meditație, yoga etc, pe care nu le mai încercase înainte.

A fost însă nevoit să renunțe la unele obiceiuri care-i făceau plăcere, precum alcoolul, care este complet interzis în aceste clinici, ceea nu prea îi încântă pe mulți germani. 

Eficiente pentru părinții împovărați de presiunea vieții de zi cu zi

Cercetările arată că aceste „retrageri” sunt surprinzător de eficiente în prevenirea unor probleme de sănătate mult mai grave.

Cererea pentru ele este tot mai mare, ceea ce, în opinia unora specialiști din Germania și nu numai, ar trebui să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul tot mai mulți părinți sunt împovărați de presiunea vieții de zi cu zi și ajung să cedeze (lipsa de sprijin pentru părinți poate provoca o presiune uriașă și poate duce la îmbolnăvire). Iar pandemia de Covid-19 și restricțiile care au venit la pachet par să fi agravat această presiune.

 -

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite