Cafeaua la filtru scade colesterolul. Ce tip de cafea creşte acest nivel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai importantă componentă a cafelei este cafeina. Se estimează că o ceaşcă de circa 60 de mililitri conţine 60 de miligrame de cafeină.

Cafeaua este printre cele mai des utilizate băuturi din lume, rezultând din fierberea boabelor de Coffea Arabica şi Robusta, prăjite şi măcinate în prealabil. Se estimează că o ceaşcă de circa 60 de mililitri de cafea conţine 60 de miligrame de cafeină, conţinut care variază în funcţie de tipul de cafea.

Astfel, dacă cafeaua instant şi cea la filtru au cea mai mare cantitate de cafeină – între 105 şi 180 de miligrame, cea decofeinizată are doar 10 miligrame, în timp ce Expresso are între 70 şi 145.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, în cadrul alimentaţiei sănătoase se recomandă consumul a 2-3 ceşti de cafea pe zi – 120 -180 de miligramne de cafeină, după masă.

Cafeaua stimulează sistemul nervos central, atenuând oboseala, şi produce dilatarea vaselor de sânge. Se recomandă consumul după masă deoarece stimulează secreţia gastrică, favorizând digestia.

Băută „pe stomacul gol“ poate produce o stare de rău sau o foame imperioasă care dispare după consumul de alimente. Cfeina din cafea afectează somnul timp de 4 ore după consum.

Potrivit aceleiaşi surse, cafeaua obţinută prin filtrare scade colesterolul, în timp ce aceea preparată prin fierbere îl creşte.

Persoanele care suferă de ulcer gastric sau duodenal, gastrită, boală de reflux gastroesofagian au interdicţie la consum.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite