Alimentele pe care copiii nu ar trebui să le mănânce niciodată la micul dejun. Medic: „Cresc riscul apariției tumorilor”
0Un medic dietetician de top a criticat tendința de pe rețelele de socializare de a hrăni copiii cu carne la micul dejun.
Dr. Federica Amati, nutriționist-șef al popularei aplicații de dietă Zoe, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la părinții care susțin o dietă săracă în carbohidrați pentru copiii lor, schimbând cerealele cu micul dejun bogat în carne.
Vorbind la podcastul Zoe, ea a spus că carnea ultra-procesată, cum ar fi slănina, ar putea fi deosebit de dăunătoare, datorită legăturilor cu mai multe tipuri de cancer.
„Există voci online care le spun oamenilor să nu le dea copiilor lor carbohidrați dimineața și să le dea slănină”, a declarat dr. Amati, potrivit dailymail.
„Vă rog să nu le dați copiilor dumneavoastră carne procesată”
Carnea ultraprocesată, cum ar fi șunca și cârnații, conține conservanți care interacționează cu substanțele din intestin și cresc riscul apariției tumorilor.
Consumul a mai mult de 70 g de carne roșie pe zi crește riscul de cancer de intestin cu cinci procente, potrivit unui studiu din 2019 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford. Această cantitate este echivalentă cu două felii de șuncă sau o jumătate de burger.
NHS recomandă să nu consumați mai mult de două porții de carne roșie procesată pe săptămână.
Carbohidrații, buni pentru copii
Dr. Amati a îndemnat părinții să nu se „teamă de carbohidrați”. Ea explică faptul că este vital pentru copii să aibă suficienți carbohidrați pentru „a le alimenta creșterea și activitatea”, deoarece nutrientul este rapid transformat în energie de către organism.
Rhiannon Lambert, invitată la podcast și autoare a unor cărți printre care bestsellerul Sunday Times The Science of Plant-Based Nutrition, a subliniat că carbohidrații sunt de fapt „sursa preferată de combustibil a creierului nostru”.
Ea a explicat că este important să hrănim copiii cu carbohidrați de „bună calitate”, cum ar fi cerealele integrale cu conținut scăzut de zahăr, precum Weetabix și pâinea.
Experții au avertizat părinții să nu aleagă produse care conțin mențiuni precum „bogat în proteine”, deoarece multe dintre aceste alimente conțin, de asemenea, zahăr adăugat și aditivi.
Dr. Amati a adăugat că, în medie, copiii britanici sunt expuși la 15 miliarde de reclame la junk food pe an. „Trăim acum într-o lume în care copiii sunt mai obișnuiți să deschidă o pungă sau un pachet de chipsuri decât să decojească o banană”, a spus ea.
Alimentele ultraprocesate (UPF), care pot include, de asemenea, biscuiți, cârnați, chipsuri și pâine feliată fabricată industrial, conțin de obicei ingrediente care nu sunt folosite sau sunt folosite foarte rar în bucătăria de acasă, cum ar fi coloranții și îndulcitorii.
De exemplu, aproximativ 95 % din produsele de panificație, cum ar fi pâinea albă prelucrată și produsele de patiserie, conțin cel puțin un emulgator.
Aceștia sunt amestecați în alimente pentru a ajuta la legarea grăsimilor și a apei, contribuind la îmbunătățirea texturii, aspectului și duratei de valabilitate a alimentelor.
Potrivit medicului, acestea pot perturba microbiomul - microbii din intestin care vă ajută să digerați alimentele - și pot provoca inflamații în intestin.
Dr. Amati explică faptul că inflamația contribuie la un „risc mai mare de a nu te simți bine”, adăugând că poate declanșa sindromul intestinului iritabil (IBS) și indigestia.
De asemenea, inflamația crescută în intestin pentru o lungă perioadă de timp poate crește riscul de „a dezvolta obezitate, diabet de tip 2 , și de a dezvolta afecțiuni autoimune”.
Alte alimente pentru micul dejun pe care le recomandă sunt ouăle, merele tăiate, adăugarea unui avocado la un smoothie și - surprinzător-clătitele.